wonen

Dit zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen

posted by Mirthe 24 oktober 2021 0 comments

De laatste jaren is het installeren van zonnepanelen op je dak in Nederland steeds populairder geworden. Twijfel je nog of ben je gewoon benieuwd waarom iedereen hiervoor kiest? Dit zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op je dak.

De voordelen van zonnepanelen

1. Bespaar geld en energie
De meest voornaamste reden dat mensen kiezen voor zonnepanelen, is om geld te besparen. Doordat je je eigen energie opwekt, hoef je niet meer te betalen voor je stroom bij de energieleverancier. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan kan je ervoor kiezen om de overtollige energie terug te laten stromen in het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dan een vergoeding. Let wel op dat je je hiervoor moet aanmelden bij je energieleverancier en netbeheerder.
Door alle wetenschappelijke ontwikkelingen worden de panelen ook steeds beter en lichtgevoeliger. Met het blote oog kun je het niet zien, maar met een microscoop zie je het wel degelijk. Met een zogenaamde afm-ir techniek wordt de juiste chemische structuur vastgesteld. Dit gebeurt op de nanometer (0,00001 millimeter) nauwkeurig.

2. Je woning stijgt in waarde
Heb je zonnepanelen op je dak en wil je je huis verkopen? Je huis is dan automatisch meer waard dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen. Zonnepanelen zijn ten goede voor het energielabel van je huis en de volgende bewoner heeft natuurlijk lagere maandlasten aan energieverbruik.

3. Goed voor het milieu
Hoe je het ook wend of keert, het gebruik van zonnepanelen is goed voor het milieu. Je hebt zelf je eigen stroom opgewekt, dus je bent zeker dat het gaat om groene stroom. Als je veel om het milieu geeft, zijn zonnepanelen dus echt iets voor jou.

De nadelen van zonnepanelen

1. Prijzig in aanschaf
Hoewel zonnepanelen zichzelf vroeg of laat terugverdienen, blijft het een prijzige aankoopt en is echt een investering. Het duurt ongeveer 10 jaar voordat je de aanschaf van de zonnepanelen volledig hebt terugverdiend. Na ongeveer 25 jaar moet je de zonnepanelen vervangen.

2. Vraagt veel ruimte
Hoewel er aardig wat voordelen zijn aan het hebben van zonnepanelen, is het een nadeel dat de zonnepanelen aardig wat ruimte nodig hebben. Is je huis erg klein en kan je geen ruimte missen? Dan kan het installeren van zonnepanelen best lastig zijn. Daarnaast moet je meterkast aangepast worden.

3. Uitstraling
De meningen zijn er erg over verdeeld, maar er zijn wat mensen die zonnepanelen op een dak er erg lelijk uit vinden zien. Vroeger waren vrijwel alle zonnepanelen blauw met zilver. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor volledig zwarte panelen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment