wonen

Hoe maak je je trap zo onderhoudsvrij mogelijk?

posted by Mirthe 23 augustus 2021 0 comments

Heb je een trap van bijvoorbeeld hout of beton, dan zul je merken dat hij in de loop van jaren slijt. De treden worden op den duur gladder en er kunnen zelfs krassen in ontstaan. Je trap wordt dan ook vaak gebruikt op een dag. Hij is de verbindende schakel tussen de verschillende woonlagen van je huis waardoor hij veel wordt belopen, met of zonder schoenen aan. Slijtage kan ervoor zorgen dat je trap minder veilig wordt. Versleten treden worden namelijk glad, waardoor je er sneller over uitglijdt. Wil je je trap op zo’n manier opknappen dat je er jarenlang onbezorgd mee door kunt? In dit artikel vertellen we je hoe je dat aanpakt.

Een traprenovatie

Je kunt je trap onderhoudsvrij maken door hem te renoveren. Een trap renoveren klinkt als een heel karwei, maar als je het door een expert laat doen is het al binnen een dag gebeurd. Maar hoe gaat zo’n traprenovatie in zijn werk? Bij zo’n renovatie worden er overzettreden over de bestaande traptreden geplaatst. Die overzettreden kunnen van verschillende materiaalsoorten gemaakt worden, bijvoorbeeld van PVC of massief hout.

Onderhoudsvrije materialen

Wil je een onderhoudsvrije trap, dan kies je bij het renoveren voor materialen zoals PVC, HPL en vinyl. Dit zijn kras- en slijtvaste kunststoffen die heel wat kunnen hebben. Ook zijn deze materialen makkelijk schoon te maken en lopen ze niet snel beschadigingen op. Een trap met overzettreden van deze materiaalsoorten kun je intensief gebruiken zonder dat je slijtage zult merken. Met een onderhoudsvrije traprenovatie kun je een lange tijd vooruit.

PVC, HPL en vinyl

Er bestaan verschillende soorten overzettreden van kunststof. Met een PVC traprenovatie kun je ook nog eens alle kanten op. Deze materiaalsoort kan in verschillende uitvoeringen worden geproduceerd. Zo kun je PVC overzettreden laten plaatsen die precies op hout lijken, of juist op beton: perfect wanneer je je trap onderhoudsvrij wilt maken, maar ook een andere uitstraling wilt geven. De naadvrije afwerking zorgt ervoor dat stof geen kans krijgt. Een andere mogelijkheid is trapbekleding van HPL, dat beschikbaar is met een ijzersterke antislip toplaag. Vinyl heeft dan weer als voordeel dat het een geluidsdempende materiaalsoort is. De treden voelen soepel en comfortabel aan. Ook vinyl is in meerdere kleuren en uitvoeringen beschikbaar, waardoor er altijd wel een variant is die bij jou past.

Snel van je trap genieten

Het vernieuwen van je trap kan al binnen een dag gedaan zijn. Dat zorgt ervoor dat je al snel van je nieuwe, onderhoudsvrije trap kunt genieten. Je kunt je trap niet alleen onderhoudsvrij maken, maar ook veiliger, bijvoorbeeld door LED-verlichting onder de treden te laten installeren. Of je nu een open of een dichte trap in huis hebt, met een traprenovatie op maat kun je hem weer helemaal mooi maken. Op die manier kun je je trap helemaal naar jouw wens maken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment