wonen

Een traplift kopen? Dit is wat je moet weten

posted by Mirthe 16 november 2020 0 comments

Tegenwoordig blijft men steeds langer thuis wonen, wat natuurlijk ook erg fijn is. Helaas heb je als 70-plusser vaak wel wat problemen met mobiliteit, vooral als je de trap op of af moet. Niet iedereen wil dan verhuizen, want dat is meteen een flinke verandering en is tevens niet altijd mogelijk. In dergelijke gevallen kan een traplift een mooie oplossing bieden. Wel is zo’n traplift een grote investering. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips waar je precies op moet letten als je er een aanschaft en bespreken we ook andere belangrijke aandachtspunten.

Kijken, testen, vergelijken

Als je een traplift koopt, dan moet je hier goed over na hebben gedacht. Kijk dus goed rond in de showroom en vergelijk verschillende modellen met elkaar. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een traplift makkelijk te bedienen is en uiteraard moet hij ook veilig zijn. Raadpleeg daarnaast de Consumentenbond, Kieskeurig en andere keuzehulp-websites om erachter te komen welke als beste getest zijn en. Bekijk verder de reviews van de winkel waar je een traplift wilt kopen.

Koop of huur?

Een traplift is een grote investering en dat kan voor sommigen een barrière zijn. Bij een rechte variant moet je denken aan een traplift prijs vanaf € 2.500. Wil of kan je dit bedrag niet in een keer ophoesten? Dan is leasen ook een optie. Uiteraard ben je met huren uiteindelijk wel meer geld kwijt dan met kopen. Een ander alternatief is om een tweedehands traplift aan te schaffen. Deze beginnen qua prijs vaak zo rond de € 1.500.

Is een traplift noodzakelijk?

Veel ouderen schaffen alvast een traplift aan wanneer ze nog fit zijn. Zij vinden het idee van verhuizen naar een verzorgingstehuis of aanleunwoning niet zo aantrekkelijk. Het is sowieso wel slim om een traplift op tijd aan te schaffen, nog voordat je er daadwerkelijk een nodig hebt. Zo kun je namelijk alvast wennen aan het idee en er al gebruik van maken op de momenten dat je je iets minder goed voelt. Wacht je te lang met het aanschaffen van een traplift, dan is er een risico dat je toch een keer van de trap af zult vallen.

Subsidies voor trapliften

Het is goed om te weten dat er verschillende potjes geld beschikbaar zijn als je een traplift wilt kopen. Via de WMO bij de gemeente kun je namelijk een subsidie aanvragen. Daarnaast kun je ook navragen of je recht op compensatie hebt via de Wet Langdurige Zorg of een blijverslening aanvragen. Is dit het geval? Dan krijg je vanuit deze instanties een vergoeding voor een traplift gedeeltelijk of zelfs helemaal vergoed. De beoordeling van de aanvraag is echter wel streng. Er wordt heel kritisch gekeken of je zelf nog dingen kunt en of je niet beter kunt verhuizen naar een woning die gelijkvloers is.

Standaard traplift of op maat laten maken?

Je kunt kiezen uit een standaard traplift of een maatwerk traplift. Een maatwerk exemplaar is uiteraard wel duurder, want hier gaat immers meer werk in zitten. Is het geld echter geen probleem en investeer je liever in comfort? Dan is een maatwerk traplift zeker een goede keuze! In een koophuis is een traplift altijd te plaatsen, maar in een huurhuis heb je wel eerst toestemming van de verhuurder nodig. Tenslotte is het goed om te weten dat er verschillende soorten trapliften bestaan. De goedkoopste soort is een traplift voor een rechte trap. Daarnaast bestaan er ook trapliften voor trappen met één, twee, drie, vier of zelfs vijf bochten. Hoe meer bochten, des te duurder de traplift zal zijn.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment