Tuin

Boomverzorging: doen of niet doen?

posted by Mirthe 8 oktober 2021 0 comments

Laat jij een nieuwe tuin aanleggen en wil je de tuin karakter geven door een mooie boom te planten? Dan is het zeker belangrijk om de boom al in de eerste jaren goed te verzorgen. Doe je dit niet, dan heb je sneller kans dat de boom ziek wordt. In dit artikel kijken we naar hoe jij de boom goed kunt verzorgen en ziekte symptomen kunt vermijden.

Te veel, te weinig

Jonge bomen hebben vaak nog weinig wortels en geen bladeren. Het is om die reden voor een boom lastig om zelf voedsel te verzamelen en te groeien. Bomen hebben een minder vruchtbare grond in de tuin dan in het bos, dus je moet ze wel een handje helpen. Dit begint al bij het bewateren van de boom, je moet namelijk niet te veel of te weinig water geven. Te veel water kan er voor zorgen dat gaan rotten, en door te weinig water kan de boom uitdrogen. Jouw boom kan bijvoorbeeld meer water nodig hebben wanneer de boom groeit of in bloei staat. Maar ook bij een hoge temperatuur of wanneer de boom veel in de zon staat. Tot slot zijn veel bomen omringt door bestrating, waardoor de boom geen voeding binnen krijgt.

Bemesten: is dat wel nodig?

Wellicht dat jij ook denkt, waarom moet ik mijn boom verzorgen, dat doen ze in het bos toch ook niet? Dat is waar, alleen krijgen de bomen in het bos meer voeding binnen door blad en vrucht resten. Wij houden vaak van een strakke tuin en dus verwijderen we bijvoorbeeld gevallen bladeren zodra we ze zien. Door de grond te bemesten geef je de boom wat extra voeding. Wat het meest wordt aangeraden is om de boom te bemesten met compost of organische mest. Als er veel zeer in de grond zit, kun je de boom het best behandelen met kalk. Valt het je op dat jouw boom steeds meer gele bladeren krijgt? Dan heeft de boom waarschijnlijk gebrek aan stikstof. Gebruik in dit geval hoornmeel of beendermeel.

Snoeien

Je snoeit niet alleen om het er mooi uit te laten zien, maar het houdt de boom ook gezond. Het is belangrijk om de takken te verwijderen zodat de boom lichtinval krijgt en om schurende takken te voorkomen. Ook kunnen de wortels de boom blijven dragen als je regelmatig snoeit. Zorgvuldig snoeien is belangrijk om beschadigingen en nare ziektes te voorkomen. Laat je het snoeiwerk liever over aan iemand anders? Dan kun je altijd een boomverzorger inschakelen voor advies.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment