Tuin

Een tuin vol leven

posted by Mirthe 24 september 2019 0 comments

In een gezonde en bloeiende tuin leven veel wilde dieren. Bijna iedere tuinbezitter weet dat deze wilde dieren ons goed kunnen helpen de tuin gezond en schitterend te houden. Misschien ben je niet echt gecharmeerd van bepaalde insecten, vogels of knaagdieren, maar onthoudt dat ze allemaal zeer nuttige levenstaken hebben om hun en jouw tuin stralend te houden. Niet alleen in een groenrijke tuin buiten de stad leven de dieren, maar ook in stadstuinen wonen wilde diersoorten Het zou zomaar kunnen dat eekhoorntjes en zelfs vleermuizen je tuin uitkiezen om te gaan wonen! Om de dieren te helpen hun leefklimaat gezond te houden, kunnen we bijvoorbeeld denken aan ecologisch tuinieren. Dat kun je doen door met respect om te gaan met het bodemleven in de tuin en alles wat er in leeft.

Ecologisch tuinieren zorgt voor een natuurlijk evenwicht

Als je van tuinieren houdt en de tuin goed bijhoudt, mag je trots zijn om te weten dat je bijdraagt aan een gezond ecosysteem. Toch kan het zijn dat je niet alles weet over de flora en fauna in je tuin. Je wilt niet per ongeluk door je goedbedoelde tuinieren iets verstoren waardoor de dieren niet meer in hun woongebied kunnen blijven. Denk hierbij aan een verbouwing rondom je woning, waarbij puin de tuin in kan komen. Of dat je onkruidverdelgers gebruikt, wat niet diervriendelijk is. Om je te helpen dit allemaal te voorkomen kun je hiervoor een ecologisch adviesbureau inschakelen voor een ecologisch onderzoek.

Diervriendelijk tuinieren beloont

Slakken, muizen, muggen, kakkerlakken en wespen zien we vaak als ongenode gasten. Uit ecologisch onderzoek is gebleken dat alle beestjes een grote bijdrage leveren aan een natuurlijk evenwicht. Als je eenmaal weet wat voor nut ze hebben, ga je alle (on)dieren met hele andere ogen bekijken. Maak bijvoorbeeld een beplantingsplan waardoor vogels, insecten, amfibieën en zoogdieren elkaar nodig hebben om in een bloeiende flora en fauna te kunnen leven. Al je moeite zal snel beloond worden. Een eekhoorntje die jou allang gezien heeft, maar die jij pas ontdekt doordat hij een nootje uit de boom laat vallen. Bij de avondschemering een egeltje ontdekken of een vogeltje dat zijn nestje in jouw vogelhuisje maakt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment