Tuin

Sproeien, bemesten, maaien; alles voor een mooi gazon

posted by Mirthe 17 juni 2019 0 comments

In de lente en zomer wil je natuurlijk genieten van een strak en groen gazon in je tuin. Hoe zorg je er nou voor dat het gras bij de buren niet groener is? Belangrijk bij het onderhouden van je gazon, is dat je goed kijkt naar wat je gras nodig heeft. Kijk naar de structuur en lengte van je gras om te zien wat je moet doen.

Sproeien

Kleurt het gras een beetje blauw op? Dan is het tijd om snel te gaan sproeien. Gras heeft net als planten regelmatig water nodig. Meerdere keren per week sproeien als het warm is, zorgt ervoor dat het gras niet uitdroogt.

Verticuteren

Zit er veel mos tussen je gras? Dan is het hoog tijd voor het verticuteren van je gazon. Het verticuteren is eigenlijk het schoonvegen van het gazon. Het zorgt ervoor dat schimmels uit de bodem verdwijnen. Verticuteren doe je één keer per jaar in het voor- of najaar.

Inzaaien

Is het gelukt al het mos uit je gazon te verwijderen? Dan kan het zijn dat er wat kale plekken zijn ontstaan. Zaai op deze plekken wat graszaad in, zodat het na enkele weken weer een volle grasmat is.

Kalk strooien

Gras groeit goed als het de juiste zuurtegraad heeft. Je zorgt hiervoor door kalk te strooien op je gazon. Strooi één keer per jaar in het voorjaar kalk, dan weet je zeker dat de zuurtegraad van je gras het hele jaar goed is.

Maaien

Laat je gras ook niet te lang groeien. In lang gras ontstaat sneller onkruid of grasziektes. In het voorjaar en de zomer maai je het gras minimaal één keer per week. Als je gras net bemest is, kan twee keer per week maaien nodig zijn. Hiervoor kan je een gewone grasmaaier gebruiken, of, bij een groter gazon een elektrische cirkelmaaier.

Bij het maaien hoort het ook bijknippen van de randen. Je zorgt er met het knippen voor dat er een mooie afscheiding ontstaat tussen de afscheiding van het gras met de bestrating of andere delen van de tuin.

Bemesten

Iedere keer als je het gras maait, verdwijnen er voedingsmiddelen uit de bodem. Hierdoor groeit het gras minder goed. Bemest daarom je gazon ieder voorjaar, zodat je de hele zomer geniet van een prachtig groen gazon.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment