Tuin

Vetvlekken van de barbecue? Zo maak je kleding weer schoon!

posted by Mirthe 31 mei 2022 0 comments

Het zonnetje laat zich weer langzaam steeds meer zien en dat betekent dat wij ook steeds vaker buiten te vinden zijn. Een activiteit die echt bij het buitenleven hoort, is barbecueën!

Hoe lekker en gezellig een barbecue ook kan zijn, soms moet je echt uitkijken met je kleding. Voor je het weet, heb je bijvoorbeeld weer geknoeid met de saus of druipt er vet van het vlees op je kleding. Ga je barbecueën, zorg er dan in ieder geval voor dat je sowieso een leren BBQ schort draagt. Zo zorg je er in ieder geval voor je dat shirt schoon blijft. Ben je desondanks toch vies en vol vlekken komen te zitten tijdens een barbecue? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je hoe je sporen van de barbecue uit je kleding kunt wassen!

Vlekken van de barbecue uit kleding wassen: zo doe je dat!

Afwasmiddel

Vetvlekken uit kleding was je er makkelijk uit met afwasmiddel. Dit breekt namelijk vet af en als je dit op je kleding druppelt, dan lost dit ook vetvlekken op! Heb je dus bijvoorbeeld een tafelkleed waar vet van de barbecue op is gedropen, dan helpt afwasmiddel om die vetvlekken weer te verwijderen. Laat het afwasmiddel een paar minuten tot een half uur intrekken voordat je het kledingstuk, tafelkleed of theedoek in de wasmachine doet.

Talkpoeder of baking soda

Heb je net geknoeid en is de vlek nog vers? Dan helpt talkpoeder of baking soda om de vlek te absorberen en het vet op te zuigen, zodat het niet verder de stof in trekt. Laat het ongeveer een uur op de stof zitten en klop de restjes weg. Was het textiel vervolgens in de wasmachine of met de hand om de vlekken helemaal te verwijderen.

Speciale vlekkenverwijderaar

Hardnekkige vlekken van de barbecue kun je ook weghalen met een speciale vlekkenverwijderaar. Denk dus bijvoorbeeld aan Vlekkenduivel Spijsvet en Sauzen van Dr. Beckmann. Deze schoonmaakmiddelen bevatten effectieve ingrediënten die vet snel oplossen in textiel, zonder dat het de stof aantast. Lees voor de zekerheid natuurlijk wel altijd de gebruiksaanwijzing en test de vlekkenverwijderaar eventueel op een kleine onzichtbare plek om er zeker van te zijn dat het geen nieuwe verkleuringen of vlekken achterlaat!

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is ook een effectief schoonmaakmiddel om barbecuevlekken te verwijderen. Meng het schoonmaakazijn met water (verhouding 1:1) en gebruik een schoon doekje om dit op de vlek te deppen. Zorg er voor dat je schoonmaakazijn altijd verdund gebruikt als je dit op textiel toepast, want anders kan het soms te heftig zijn en de stof aantasten en verkleuringen veroorzaken.

Hoe houtskoolvlekken uit kleding verwijderen?

Heb je houtskool op je kleding of je BBQ schort gekregen? Dan moet je de grootste stukjes wegblazen of kloppen en absoluut niet de stof inwrijven of water gebruiken, want dan maak je het alleen maar erger. Je duwt of wast de zwarte vlekken dan alleen maar dieper de vezels van je kledingstuk in en dan spreiden de vlekken zich steeds verder uit. Zijn de grootste stukken houtskool verwijderd, dan kun je de stof weken in een sopje bestaande uit lauw water en vloeibaar wasmiddel. Laat dit een paar uur staan en spoel de stof uit. Meestal zijn de houtskoolvlekken dan verdwenen!

Werkt de bovenstaande manier niet? Dan kun je eerst een voorbehandelingsspray gebruiken. Deze spray je op de vlek voordat je de stof gaat wassen. Hardnekkige vlekken worden zo losgeweekt, waarna je de laatste restjes houtskool met een normale wasbeurt eruit kunt krijgen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment