Tuin

Een bloeiende tuin het hele jaar door

posted by Mirthe 9 november 2020 0 comments

In de zomer heb je genoten van een kleurrijke tuin vol met vrolijk bloeiende bloemen. Maar dan wordt het winter en is je ooit kleurrijke tuin veranderd in grauwe, kale bedoening. Geen bloem en geen kleur te zien. Het is alsof de tuin zelf even geen zin meer heeft en wacht op betere tijden. Dat hoeft niet. De tuin kan ook in de winter bloeien en kleur hebben. Hieronder volgen tips waarmee je het hele jaar door kleur in de tuin kunt hebben.

Een groen gazon

Een fris groen gazon in de tuin, zorgt op een simpele manier al meteen voor kleur. Met slechts een beetje liefde en aandacht blijft dit het hele jaar door mooi in kleur. Zelfs in de winter.

Helaas, onkruid groeit en bloeit ook

In het voorjaar beginnen de voorjaarsbloemen alweer trots te bloeien en ook tuinplanten lopen voorzichtig, maar verlangend weer uit. Helaas doet het onkruid ook zijn best om te groeien. Het hoort erbij, maar is zeer ongewenst. Het hoort waarschijnlijk niet bij jouw plannen, maar deze wildgroei beperkt ook de groeikans van de wel gewenste planten en bloemen. Begin dus snel met de bestrijding ervan. Een klusje, maar zeer lonend als je naar het resultaat kijkt: een goed verzorgde tuin.

De bloemetjes en de bijtjes…en een insectenhotel

Wil je behalve bloemen nog meer leven in je tuin? Vlinderstruiken en leliebollen trekken vlinders en bijen aan. Maar ook minder opvallende maar zeker nuttige andere insecten zoals spinnetjes, pissebedden en wormen kunnen zich thuis gaan voelen in jouw tuin. Voor hen kun je uitkijken naar een insectenhotel. Dit trekt nog veel meer insecten aan, waardoor jij beheerder kunt worden van een gezellig druk bezocht hotel. Een bijkomstig voordeel van jouw populaire hotel is de bescherming die het insecten biedt tegen diverse roofdieren.

Bloeiende vaste planten en éénjarige planten combineren

Door meerdere vaste planten verspreid in de tuin te planten, voorkom je een kale troosteloze tuin in de winter. Vooral winterharde planten zullen, ondanks de kou, zonder te mopperen groen blijven. Vaste planten die elk jaar nieuw blad krijgen en bloeien, denk aan hortensia’s, kun je ook hiervoor gebruiken. Heb je het plan om al je plantenperkjes te vullen met vaste planten? Goed idee! Maar je kunt daarbij natuurlijk ook hier en daar een stukje vrijlaten voor bloembollen en éénjarige planten. Dat kan gewoon door elkaar heen groeien en geeft extra veel kleur.

Fleurige voorjaarbloeiers

Hoe meer bloeiers in de tuin, hoe beter, althans dat vinden wij. Dit geldt niet alleen voor het voorjaar, maar eigenlijk voor elke maand van het jaar. Elke tuin krijgt iets extra’s door de aanwezigheid van bloemen. Het is daarom wel handig na te gaan welke bloembol of plant het beste groeit in welke periode, zodat je niet één periode hebt van een bloeiende kleurexplosie en daarna niets meer. Probeer er ook voor de zorgen dat je de bloeiers met dezelfde bloeimaand goed verspreidt in je tuin. Als zomerse bloeier kun je denken aan de Agapanthus. De dahlia is een aanrader, omdat deze bloeit in de zomer en blijft bloeien tot in november. Om dit voor elkaar te krijgen kan je het beste een kleine, maar serieuze tuinplanning maken. Dat is simpeler dan het klinkt en zeker de moeite waard, want van het kleurrijke resultaat heb je nou echt het hele jaar door plezier!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment