Tuin

Veelgebruikte vaste planten

posted by Mirthe 24 januari 2019 0 comments

De vaste plant is een populaire en veelgebruikte plantgroep in onze tuinen. Ze zorgen voor kleur in de tuin en zijn daarbij ook erg belangrijk voor bijen en vlinders. De enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen maakt dat er voor iedereen tuin wel een passende plant gevonden kan worden. De meeste vaste planten sterven in de winter bovengronds af, om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw (en vaak groter) uit te lopen. In sommige gevallen kun je dus beter kiezen voor perkgoed.
Veelgebruikte en makkelijke vaste planten zijn:

  1. Duizendblad, ook wel Achillea genoemd. Het Duizendblad is een opgaande vaste plant met groen tot groengrijs blad. Afhankelijk van de gekozen cultivar bloeit de Achillea met witte, roze, rode, oranje of gele schermvormige bloemen. De plant dient op een zonnige plek in de tuin te staan, dan komt de Achillea het beste tot zijn recht. Daarnaast laat deze vaste plant zich eenvoudig combineren met andere tuinplanten waardoor er kleurrijke borders gecreëerd kunnen worden.
  2. Zonnehoed, beter bekend onder de Latijnse naam Echinacea. Ook deze vaste plant is een echte zonaanbidder. De plant dient dan ook in de volle zon te staan (liefst heel de dag). Zonnehoed heeft een opgaande groeiwijze. In de zomermaanden bloeit de plant zeer rijkelijk met witte, roze, gele of groene bloemen (afhankelijk van de soort). Daarnaast zijn er soorten verkrijgbaar die wat compacter blijven, waardoor de plant in vrijwel iedere tuinsituatie gebruikt kan worden. Voor alle Echinacea soorten, zie Plantengrow.nl.
  3. Meisjesogen (Coreopsis). Wederom een zeer aantrekkelijk en rijk-bloeiende vaste plant. Afhankelijk van de soort wordt deze vaste plant zo’n 30 tot 50 cm hoog. De plant heeft een bossige tot opgaande groeiwijze en is zeer goed toepasbaar als borderplant. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig en groeit op vrijwel iedere, goed doorlatende bodem. Door uitgebloeide bloemen direct weg te nemen wordt het doorbloeien van de plant gestimuleerd.
  4. Purperklokje, ook wel Heuchera genoemd is een schitterende vaste plant. In tegenstelling tot de meeste vaste planten, is het Purperklokje juist decoratief dankzij de mooiere bladeren. Zowel in kleur als vorm zijn de bladeren erg mooi. Het is een veelal wat laagblijvende plant van zo’n max. 40 cm hoog. Een ideale borderplant die goed te combineren is met bloeiende vaste planten.

Wanneer aanplanten?

Tegenwoordig worden vrijwel alle vaste planten in pot opgekweekt. Hierdoor kun je de planten, zolang het niet vriest, jaarrond aanplanten. Je bent dus niet meer afhankelijk van bepaalde plantseizoenen zoals dat vroeger wel het geval was. Alle bovengenoemde vaste planten en vele andere soorten zijn voordelig online te bestellen bij Plant & Grow.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment