Tuin

Kunststof schutting

posted by Mirthe 28 december 2016 0 comments

Een kunststof schutting is ideaal wanneer je een onderhoudsvrije omheining wil die je nooit hoeft te schilderen en die erg lang mee gaat. Door het uitgebreide assortiment en het grote aanbod aan kleuren en afwerkingen vind je altijd wel een scherm dat qua uitstraling goed bij je tuin past.

Diverse moderne uitvoeringen

Door moderne productietechnieken kan een kunststof schutting tegenwoordig van allerlei decoratieve afwerkingen worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een houtmotief of steenmotief. Door de structuur die in het kunststof wordt aangebracht, of een speciale folie die soms wordt gebruikt, hebben deze schermen een treffende gelijkenis met (hard)hout. In principe past men dezelfde techniek toe die ook wordt gebruikt bij de productie van kunststof kozijnen. Deze zijn op afstand meestal niet van echte hardhouten kozijnen te onderscheiden. Kunststof tuinschermen worden in de kern gekleurd en voorzien van een metalen kern waardoor ze extra sterk zijn.

Voordelen van kunststof schuttingen

  • Geen onderhoud nodig, dus je hoeft nooit te beitsen of te schilderen.
  • Het materiaal gaat niet versplinteren.
  • Lange levensduur omdat kunststof zeer goed bestand is tegen vocht.
  • Relatief milieuvriendelijk omdat men voor de productie gebruik maakt van gerecycleerd PVC. Er hoeven geen bomen gekapt te worden.

kunststof-schutting

Plaatsen van kunststof tuinschermen

Kunststof schuttingen worden in regel op dezelfde wijze geplaatst als houten tuinschermen. Men kan gebruik maken van kunststof palen (met een houten of metalen kern) of van aluminium palen. Deze palen worden stevig in de grond verankerd met paalpunten of snelbeton. De schermen komen vervolgens met speciale beugels tussen deze palen te hangen. Daarbij houdt men rekening met het feit dat kunststof kan gaan ‘werken’ onder invloed van temperatuurverschillen. Door speciale beugels te gebruiken krijgt het materiaal de kans om te krimpen en uit te zetten en wordt voorkomen dat de kunststof schermen gaan kromtrekken.

Onderhoud van een kunststof schutting

Het voordeel van kunststof ten opzichte van hout is dat je er geen onderhoud aan hoeft te plegen. Je hoeft het dus niet te schilderen of oliƫn. Het kunststof is voorzien van een uv-remmer waardoor verkleuring in de zon wordt voorkomen maar enige verandering van kleur is nooit helemaal uit te sluiten. Het kunststof kan, net zoals ieder materiaal, op den duur vuil worden. Je kunt het dan reinigen met water, een zachte spons en een neutrale zeep. Let bij het reinigen van kunststof schuttingen op de volgende punten:

  • Pas op met schuurmiddelen en gebruik vooral geen schuursponsjes of andere ruwe materialen. Kunststof is nu eenmaal gevoelig voor krassen en hoe ruwer je het oppervlak maakt, hoe beter vuil zich kan hechten aan het oppervlak.
  • Reinig PVC schuttingen niet met een droge doek. Ze kunnen dan statisch geladen worden en juist vuil gaan aantrekken. Droog afborstelen is meestal geen probleem. Nat reinigen is meestal beter, zo krijg je ook minder krassen.
  • Gebruik geen agressieve chemische schoonmaakmiddelen die het kunststof kunnen aantasten zoals thinner, terpentine, benzine, aceton en spiritus. In sommige gevallen mag je composiet reinigen met een oplossing van bleekwater maar informeer altijd eerst bij de fabrikant naar de meest geschikte reinigingstactiek.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment