Tuin

Zelf je tuin ontwerpen

posted by Mirthe 15 augustus 2020 0 comments

Het is een goed idee om voor je nieuwe tuin eerst een ontwerp te maken. Hiermee voorkom je dat je tijdens het aanleggen van je tuin tegen onvoorziene zaken aanloopt. Bovendien kun je zo ook de totale kosten beter inschatten, zodat je zeker weet dat het ook allemaal binnen je budget valt. Wil je zelf je tuin ontwerpen? Lees dan verder voor een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen.

Inspiratie opdoen

De eerste stap is om uit te zoeken wat je zelf mooi vindt en op zoek te gaan naar tuin inspiratie. Bekijk bijvoorbeeld foto’s van tuinen online, of kijk eens rond in de buurt om te zien wat anderen met hun tuin hebben gedaan. Bewaar foto’s van tuinen, materialen en kleuren die je mooi vindt, deze kun je dan later gebruiken bij het ontwerpen van je tuin. Dit kun je heel makkelijk doen met bijvoorbeeld een Pinterest board.

Maak je tekening op schaal

Door je tuinontwerp op schaal te maken kun je goed inschatten of alles wel in je tuin past. Meet je tuin en woning dus op om een tekening op schaal te kunnen maken. Geef hierin ook aan waar de ramen en deuren in je huis zitten, zodat je in het ontwerp ook een goed inzicht kunt krijgen van de zichtlijnen. Tenslotte is het verstandig om een aantal kopieën van deze tekening te maken, zodat je eenvoudig meerdere schetsen kunt maken zonder dat je de hele tekening op schaal opnieuw hoeft te maken.

Begin met de grote elementen

Voeg eerst de grote elementen die je in je tuin wilt hebben toe aan het ontwerp, zaken zoals een terras, veranda, overkapping of vijver. Wanneer je deze op de gewenste plaats hebt staan, kun je de rest van je tuin daar omheen ontwerpen. Zo weet je zeker dat alles gaat passen, en hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen als dit niet zo blijkt te zijn.

Erfafscheiding bepalen

De erfafscheiding die je voor je tuin kiest heeft een grote impact op de uitstraling van je tuin, een houten schutting zorgt voor een heel andere sfeer dan een groene tuinafscheiding zoals een haag of heg. Bovendien kun je met erfafscheiding ook zorgen voor privacy in je tuin. Woon je vlak naast je buren? Dan is een dichte afscheiding die voor wat meer privacy zorgt een goed idee. Woon je in een landelijke omgeving? Dan is een lage erfafscheiding zoals een tuinhek of haag een mooie optie, zodat je wat verder van je af kunt kijken.

Beplanting uitkiezen

De laatste tip heeft betrekking op de beplanting in je tuin. Het is een goed idee om deze ook alvast vast te leggen in je tuinontwerp. Teken eerst de perken en borders in, en bepaal daarna welke planten je daarin wilt aanbrengen. Naast het uitzoeken van bomen, planten of struiken die je mooi vindt is het ook belangrijk om rekening te houden met zaken zoals de hoeveelheid zonlicht op de locatie en de grondsoort. Wanneer je hier zelf geen verstand van hebt is het een goed idee om advies in te winnen bij een hovenier of tuinman.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment