Tuin

De veelzijdigheid van kunstgras

posted by Mirthe 15 mei 2021 0 comments

Waar kunstgras vroeger vooral op sportvelden lag, wint het nu ook terrein in de tuinen van particulieren en bedrijven. Of je er nu op sport of niet, veel mensen vinden het maar een verschrikking om te zien. Eenmaal overtuigd van de vele voordelen die het biedt, huppelen veel tegenstanders toch met liefde over naar kamp kunstgras. Want kunstgras is onderhoudsarm. Het slijt bijna niet en je hoeft het nooit te maaien.

Op een sportveld dient een kunstgrasveld opgevuld te worden door zand of rubberen korrels tussen de sprieten te strooien. Als particulier hoeft dit echter niet, daar blijft de grasmat zonder opvulling ook gewoon mooi. Kunstgras wordt gemaakt van kunststofkorrels. Deze korrels worden met kleurstoffen gekleurd en er orden draden van gevormd. De draden worden als vezels vastgezet in een mat. De lusjes die zo ontstaan worden doorgesneden om grassprietjes te vormen. Hoe dicht ze op elkaar worden gezet, is afhankelijk van de uiteindelijke hoogte van de grasmat. De onderkant wordt van extra stevigheid voorzien door middel van een extra laag, meestal is dat latex.

Zelf kunstgras leggen

Natuurlijk kun je kunstgras laten leggen door een professionele vakman, maar je kunt het ook zelf doen. Houdt er rekening mee dat je de naden tussen de stukken kunstgras goed verlijmd, zodat alles mooi strak op elkaar aansluit. Kunstgras kun je aan de ondergrond bevestigen met haken of lijm. Als de ondergrond zanderig is, dient deze van tevoren goed getrild te worden, waarna er een stabilisatiedoek over kan worden geplaatst. Pas daarna gaat het kunstgras erop. Borstel het wat op om het een mooie, natuurlijke graslook te geven. Opborstelen is ook het enige onderhoud wat de kunstmat vergt en alleen noodzakelijk als er flink op geravot is door de hond of kinderen.

Kunstgras is ook geschikt voor binnenshuis

Heb je wel eens het gekke idee gehad om in huis kunstgras te plaatsen? Zo gek is dat helemaal niet! Breng het eens aan op een muur, of op de kinderkamer zodat de kinderen er naar hartenlust op kunnen spelen. Gewoon als tapijt, of juist een klein stukje onder de hoogslaper. Met wat creativiteit is er een heleboel mogelijk. Voor inspiratie is er op Pinterest en soortgelijke websites ook een heleboel te vinden. Probeer dan nog maar eens origineel te zijn, het wordt zelfs toegepast op barkrukken en speeltafels. Helemaal niet meer zo’n gek idee dus om het letterlijk in huis te halen!

Wissel kunstgras af met tegels

Ook buiten kun je je creativiteit goed kwijt qua kunstgras. Voor een mooi, speels effect kun je het afwisselen met tegels. Dit biedt je tuin veel variatie, maar maakt het wat minder geschikt om op te spelen. Ook qua vorm kun je natuurlijk helemaal losgaan. Leg het eens in een cirkel in plaats van zo’n saai vierkant of rechthoek. Leg eens kunstgras op een bankje of bekleed de buitenkussens met kunstgras. Is je ondergrond niet van beton dan zijn de grootste voordelen van kunstgras dat je niet hoeft te verticuteren, sproeien, bemesten of maaien, het is altijd super strak en mooi. Je hebt er helemaal geen groene vingers voor nodig, maar kies wel voor een gras wat het beste bij de functie past: versiering of speelveld.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment