Tuin

Nieuwe tuin met graszoden

posted by Mirthe 24 november 2018 0 comments

Wil jij een mooie grasmat in je voor- of achtertuin? Graszoden zijn dan de perfecte oplossing. Kom daarom ook alles te weten over graszoden. Maar allereerst, wat zijn graszoden eigenlijk? Graszoden zijn lange, smalle stukken gras die gekweekt worden op een groot stuk grond. Een graszode bestaat aan de onderkant uit een stuk grond met wortels en aan de bovenkant uit het gras. Als het gras sterk genoeg is, na ongeveer 12 maanden, worden deze graszoden geoogst. Hierna worden ze naar jouw nieuwe tuin gebracht.

Welke soorten graszoden zijn er?

Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten gras, met elk hun kwaliteiten en aandachtspunten:

  • Sportgras. Sportgras is ideaal geschikt voor veel gebruik. De naam zegt het al, het wordt gebruikt voor verschillende sporten maar is ook perfect voor in de tuin. Voor bijvoorbeeld een barbecue of feestje. Dit type gras kan wel tegen een stootje.
  • Speelgras. Speelgras wordt vaak geplaatst op plekken waar het gras veel gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld speeltuinen. Op dit type gras kan je lekker actief bezig zijn met bijvoorbeeld je kinderen of huisdieren. Dit gras herstelt zichzelf snel en kan ook gebruikt worden als siergras.
  • Premiumgras. Premiumgras heeft dezelfde eigenschappen als speelgras. Premiumgras is alleen verfijnder en de kleur van het gras is donkerder groen. Dit soort gras kan beter tegen drogere periodes en schaduw. Premiumgras moet wel beter onderhouden worden dan bovenstaande grassoorten.

De voordelen van graszoden

Graszoden hebben ten opzichte van graszaad veel voordelen. Omdat graszoden als gras geoogst worden, is er direct resultaat te zien in je tuin. De grasmatten worden op de grond geplaatst en hoeven alleen aan te groeien, het gras zelf hoeft niet meer te groeien. Bij graszaad moet je nog ruim een maand wachten voordat het gras de grond uitkomt.

Vogels houden heel erg van graszaad en kunnen deze zaden makkelijk uit de grond pikken. Hierdoor kunnen er kale plekken ontstaan in uw nieuwe gazon. Bij graszoden is dit niet het geval.

Door middel van de de dikke en sterke wortellaag die graszoden met zich meebrengen maakt onkruid weinig kans om boven het oppervlak te komen. Graszoden zorgen er dus voor dat het een mooi en egaal stuk gras blijft.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment