Tuin

Schaduwdoek reinigen

posted by Mirthe 15 juli 2021 0 comments

Over het algemeen kunnen schaduwdoeken best een bui of wat vuil hebben. Is uw schaduwdoek echter vies en stoort u zich hieraan? Of gaat u het schaduwdoek opbergen omdat het seizoen voorbij is? Dan kunt u het schaduwdoek schoonmaken. Schaduwdoek schoonmaken is niet zo simpel als het doek in de wasmachine gooien. Hiermee kunt u het schaduwdoek namelijk beschadigen. Schaduwdoek schoonmaken is een klus die u met de hand zult moeten doen. 

Waterdoorlatend schaduwdoek reinigen

Het is belangrijk om te weten dat er verschil zit tussen waterdoorlatend en waterdicht schaduwdoek schoonmaken. Voor beide doeken zult u anders te werken moeten gaan. Voor waterdoorlatend schaduwdoek maakt u natuurlijk eerst het schaduwdoek los. U begint met het zoeken naar hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld vogels. Vogelpoep of andere vlekken moet u eerst behandelen met wat warm water en schoonmaakmiddel. Probeer dit te beperken tot een simpele allesreiniger.  Hierbij kunt u een borstel of spons gebruiken, om de vlek weg te vegen. Laat dit middel kort inwerken, zodat de vlek uit het doek kan trekken. Hierna kunt u de resten wegspoelen, waarna u het gehele doek kunt reinigen. In de meeste gevallen is het voldoende om dit met een tuinslang af te spuiten. Wanneer u klaar bent, is het belangrijk om het schaduwdoek te laten drogen. Een nat schaduwdoek kan gaan schimmelen, waardoor het doek verpest wordt. Wanneer u een hogedrukspuit gebruikt, moet u deze NIET te dicht op het doek houden. 

Waterdicht schaduwdoek schoonmaken

Waterdicht schaduwdoek is voorzien van een speciale coating, wat het doek onder andere waterafstotend maakt. Om deze reden is het belangrijk om dit doek erg voorzichtig te behandelen wanneer u deze gaat schoonmaken. Sterke schoonmaakmiddelen zijn bij een waterdicht schaduwdoek dus geen optie. Probeer het te beperken tot alleen water indien mogelijk. Daarnaast is een borsten ook af te raden, gebruik een spons of doek. Gebruik geen hogedrukspuit en stop dit doek ook niet in een wasmachine. Wanneer het schaduwdoek niet schoon wil worden, zijn er speciale reinigers verkrijgbaar. Houdt er rekening mee dat u naderhand het schaduwdoek opnieuw moet impregneren in de meeste gevallen. Dit is ook de reden dat dit eigenlijk alleen met water schoongemaakt kan worden, omdat andere middelen de waterdichte laag aantasten. 

Wanneer het doek schoon is, moet u het doek zoals gezegd laten drogen. Wanneer het schaduwdoek droog is, kunt u het terughangen of opbergen. Wanneer u het doek wilt opbergen, kunt u deze het beste oprollen. Wanneer u het schaduwdoek vouwt, kunnen er vouwlijnen in het schaduwdoek komen, welke in sommige gevallen een lange tijd blijven zitten. Door het doek goed schoon te houden, kunt u het langst van het schaduwdoek genieten.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment