Tuin

Wanneer kun je het best gras zaaien?

posted by Mirthe 18 mei 2021 0 comments

Je kunt gras eigenlijk altijd wel zaaien. Als je de zaadjes gezaaid hebt op een moment dat ze niet de perfecte omstandigheden om te groeien hebben, dan wachten de zaadjes met te kiemen net zolang tot ze wel groeien kunnen. Er is wel een risico, vogeltjes vinden de zaadjes heerlijk en kunnen ze wegpikken. Dus ondanks dat je gras op elk moment kunt zaaien kun je het best wachten tot de zaadjes onder de juiste groeiomstandigheden kunnen kiemen.

Onder welke omstandigheden ontkiemt het zaad?

De ideale temperatuur voor het graszaad om te ontkiemen is minimaal 10 graden. Dit is dan wel de bodemtemperatuur. Als de bodem 10 graden is kiemt het zaad en wortelt het zaad zich in de bovenste laag van de aarde. Ook is het belangrijk dat de bodem genoeg vocht heeft anders kunnen de zaadjes niet ontkiemen. Het zaad is de eerste weken aan het leven op de kiem voordat het zaad zich gaat wortelen en zich vasthechten kan aan de aarde.

Wat is het goede moment om te zaaien?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop je het beste kunt zaaien. Dan heeft de aarde de ideale temperatuur en kan het graszaad zich zo ontkiemen. Deze twee momenten zijn in het voorjaar en het najaar. In deze twee seizoenen valt er ook genoeg regen, dan wordt de bodem vochtig genoeg en dan kan je gras beter groeien.

In het najaar gras zaaien

Hierboven werden de meeste redenen al genoemd waarom het de beste tijd is om gras te zaaien tijden de vroege herfstperiode. De temperatuur van de zomerzon wordt nog vastgehouden door de grond en in combinatie met de regen krijg je een koel klimaat. Het graszaad kan onder deze omstandigheden perfect groeien en kan zich goed vasthechten aan de aarde. Na de meeste warme en droge periodes van de zomer geweest zijn kan je beginnen met het zaaien van gras. De beste tijd is meestal rond september. Het meest gunstigste is vanaf september tot eind oktober. Dan zijn de omstandigheden het beste.

In het voorjaar gras zaaien

Ook het voorjaar is een ideale tijd om het gras te zaaien. Door de temperatuur van de bodem is dit echter wel een periode die iets minder gunstig is dan tijdens de herfst. Vaak duurt het wat langer tijdens het voorjaar voordat het gras uiteindelijk gaat ontkiemen. De reden hiervoor is dat de koude winter dan net achter de rug is en meestal zijn de nachten dan nog vrij koud. Een andere reden waarom het voorjaar iets minder gunstig is zijn de vogeltjes. Die komen dan weer terug van hun trektocht en pikken dan de zaadjes die je net hebt gezaaid vaak van de grond af. Ook onkruid is een reden om het graszaad te zaaien in de herfst. Tijdens het voorjaar groeit onkruid en wanneer onkruid goed vast zit in je gazon wordt dit moeilijker om weg te halen. Wil je toch in het voor jaar je gras inzaaien dan kun je dit het beste doen in de maanden april en mei.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment