Interieur

Een nieuwe zolderkamer

posted by Mirthe 21 maart 2018 0 comments

Veel huizen hebben één ding gemeen: je zou ze wel wat groter willen hebben. Een extra kamer zou het probleem oplossen. Je zou die kamer gebruiken voor meer bergruimte om dierbare spulletjes op te bergen, een eigen kamer voor de kinderen, een extra studeer- of werkplek of een leuke hobbykamer. Ideeën zijn er meestal meer dan genoeg.

Waar maken we dat?
Niet alle huizen hebben zomaar ruimte voor de nieuwe woonwens. Een woning uitbouwen stuit vaak op problemen met gemeente, buren of gewoon omdat je tuin niet groot genoeg is. Verhuizen is niet altijd een optie, zeker niet als je een woont in een fijn huis met fijne buren in een prettige omgeving. Laten we het eens hogerop zoeken: op zolder.

Zadeldak
Als je een plat dak hebt, is in sommige gevallen een extra verdieping mogelijk. Informeer jezelf bij de gemeente, kijk in het bestemmingsplan, en ga na of de fundering van je huis het gewicht van een extra verdieping aankan. Het wordt een stuk gemakkelijker als je huis een zadeldak heeft, wat in de volksmond ook wel ‘schuin dak’ wordt genoemd. Het gewenste vloeroppervlak voor de extra kamer is er al, je moet het alleen nog even praktisch maken.

Dakkapel
Je vergroot de beloopbare ruimte op de zolderverdieping enorm door het plaatsen van een dakkapel. In feite wordt het schuine dak onderbroken door een horizontaal stuk, waar je onder kunt staan en lopen. De zijkanten worden met plaatwerk dichtgemaakt en aan de voorkant komen raamkozijnen. Je loopruimte is hiermee niet alleen een stuk groter geworden, ook de hoeveelheid daglicht die binnen kan stromen maakt de ruimte ideaal voor een extra kamer. Het moeilijkste is te kiezen wie de kamer zal mogen gebruiken, op zo’n plekje wil iedereen wel zitten.

Kijk ook hier eens