Interieur

Bescherm je meubelen tegen houtworm met deze tips

posted by Mirthe 2 mei 2017 0 comments

Wanneer je tijdens het vegen steeds een kleine hoeveelheid fijn zaagsel onder de bank ziet liggen dan is het tijd om te controleren op de aanwezigheid van houtworm. Het zaagsel zou namelijk weleens boormeel kunnen zijn van de keverlarven die zich een baan door je houten meubelen aan het vreten zijn. Voordat je het weet ga je op de bank zitten en zakt de hele constructie in elkaar. Op dat moment is het zeker te laat om je mooie meubelen nog te redden van de schade die houtwormen kunnen aanrichten. Worden de beestjes echter in een vroeg stadium ontdekt dan kunnen zij bestreden worden door de ongediertebestrijding. In dat geval is een stoel, bank of tafel vaak nog prima te repareren. Het is ook mogelijk om met preventiemaatregelen te voorkomen dat een houtworm überhaupt in je meubelen zal voorkomen.

Schade door houtwormen voorkomen

Een houtworm is de larve van verschillende keversoorten. De houtboktor kan bijvoorbeeld haar eitjes in het hout van een meubel in je huis leggen. Uit deze eitjes komen larven die zich voeden met hout. Dit zijn de houtwormen die een meubel naar verloop van tijd onherstelbaar kunnen beschadigen. Er zijn dingen die je volgens de ongediertebestrijding kunt doen waardoor de kever nooit haar eitjes in het hout zal leggen. Het probleem komt namelijk vrijwel nooit voor in bewerkt hout. Dit wil zeggen dat de houten onderdelen van de meubelen geverfd, gelakt of in de was gezet zijn. Deze bewerking van het hout moet wel bijgehouden worden om houtworm preventief te blijven voorkomen. Koop je oude antieke meubelen dan is het zeer belangrijk dat je controleert dat er al geen houtwormen in de meubelen aanwezig zijn. Dit doe je door op het hout te zoeken naar kleine gaatjes van ongeveer een millimeter breedte.

Houtworm bestrijden door de ongediertebestrijding

Ontdek je op een houten meubelstuk de kleine gaatjes dan moet je nog controleren of hier nog levende houtwormen in zitten. Dit is mogelijk door een zwart stuk papier onder de gaatjes te leggen. Is hierop na een tijd vers boormeel te zien dan heb je last van een houtwormprobleem en moet tot bestrijding worden overgegaan. Wanneer je zeker wilt weten dat het bestrijden van houtwormen snel en effectief wordt gedaan dan adviseren we om de taak uit te besteden aan een professionele ongediertebestrijding. Zij zijn vaak in staat door snel optreden om de meubelen te redden van onherstelbare schade. Zeker als je gehecht bent aan de meubelen en hoe zij je interieur afmaken kan je het beste zo snel mogelijk in actie komen om deze te redden.

Bron: Dé beste manieren om houtworm te bestrijden

Kijk ook hier eens

Leave a Comment