Interieur

Badkamer op zolder

posted by Mirthe 9 maart 2015 0 comments

Een grote zolder bovenop je huis is de ideale plek voor een fitnessruimte, kantoor of slaapkamer voor jezelf of je tiener die wel wat extra privacy kan gebruiken. De zolder heeft altijd iets romantisch en wanneer je deze goed isoleert kan het zelfs een warme, gezellige ruimte zijn. Maar als je eenmaal boven slaapt, dan is het misschien ook wel fijn om – vooral ’s nachts – boven een toilet of complete badkamer te hebben. Dit is eenvoudiger dan je wellicht denkt.

Open badkamer
Heb je een grote zolder, dan heb je ruimte genoeg om naast een tweepersoonsbed, kasten (bijvoorbeeld in de schuine ruimte van het dak) en een bureau ook een badkamer te plaatsen. Je hoeft hiervoor niet eens een deel dicht te maken. Op zolder mag de badkamer vrij open zijn. Je kunt bijvoorbeeld met een lage wand de badkamer scheiden van de rest van de zolder, om zo waterschade te beperken. Een kamerscherm of – heel modern – een muurtje van glazen stenen is vaak al voldoende. De zolderbadkamervloer hoeft niet perse plavuizen te bevatten. Wel is het verstandig om dan een waterbestendige houtenvloer neer te leggen.

Watervoorziening
Het is natuurlijk belangrijk dat de watervoorziening naar de zolder kan worden geleidt. Als je geen doe-het-zelver bent, is het verstandig om lekkage en andere problemen te voorkomen, dit door een vakman te laten aanleggen. Vaak kan de waterleiding gewoon worden doorgelegd naar de zolder verdieping. Voor warm water zou er een kleine boiler alleen voor zolder kunnen worden aangelegd.

Inrichten
Een bad half verscholen onder een schuin dak, de douche in een ruime cabine en aan de scheidingswand een wastafel en toilet. Het inrichten van een zolderbadkamer is niet moeilijk, je moet alleen goed kijken naar de beschikbare ruimte. Onder een douche wil je goed kunnen staan, daarom is het beter om deze vrij in de ruimte te plaatsen als je veel schuine daken hebt. Een bad daarentegen kan best tegen de muur onder een schuin dak, dat is nog knus en gezellig ook. Voor de beste opties en ruimtebenutting kun je bij een badkamerspeciaalzaak terecht.

Kijk ook hier eens