Interieur

Romantiek en geschiedenis zijn terug

posted by Mirthe 22 september 2014 0 comments

Er waait een andere wind door het interieur want romantiek en geschiedenis keren voorzichtig terug in het interieur, vooral in de textiel. Langzamerhand zien we weer meer bloemenprints en dan vooral historisch aandoende motieven, die lijken te zijn weggelopen uit een kasteel of landhuis.

Pure vormen
Het nieuwe is dat deze romantisch aandoende stoffen gecombineerd worden met moderne of tijdloze meubelen. Het is dus niet een heel ‘stijl interieur’ maar een hedendaagse opvatting van romantiek en historie en vooral ook natuur. Geen overbodige frutsels en decoratie dus, maar pure vormen en elegante decoratie.

Nostalgie in bloemmotieven
Zonder dat het tuttig wordt komen bloemmotieven en andere sierlijke elementen uit de natuur voorzichtig terug in het interieur. Het doet allemaal een beetje denken aan een oud album met plantentekeningen of een aan een herbarium met gedroogde plantjes.

Kleuren
Bij deze trend horen de kleuren lichtgroen en geel, liefst in combinatie met het zilver van een thee servies uit het begin van de 20ste eeuw. Voor het contrast zet je dan wel een strakke salontafel neer, eventueel van glas en ook een bank in een strak model en effen kleur. De sfeer is er één van nostalgie, zonder valse sentimenten. Een pure liefde voor de natuur is meer de sfeer die deze interieurtrend beoogt uit te stralen.

Ton sur ton
De kleuren in dit interieur zijn zacht en ton sur ton, zonder grote contrasten. De look van het romantisch-natuurlijke interieur blijft wel fris, dus wit en creme spelen een belangrijke rol en roodtinten worden gemeden. Een enkel rood of bordeaux accent kan natuurlijk wel, maar Engelse toestanden met roze bloemetjes moeten worden vermeden.

Niet overdrijven
Hoewel deze interieurtrend een stijlbreuk is met de laatste jaren, waarin strak en stoer landelijk de boventoon voerden, is zeker geen sprake van over-romantische kamers vol roesjes, roosjes en linten

Kijk ook hier eens