Interieur

Verlichting in lagen aanbrengen voor je woning

posted by Mirthe 16 maart 2016 0 comments

Als je een ontevreden gevoel krijgt bij het interieur van je woning maar je niet meteen weet wat er veranderd moet worden. Vervang dan niet de meubelen, het parket op de vloer of de kleur verf op de muren. Het zou namelijk kunnen dat het huidige lichtplan van je woning het bestaande interieur simpelweg niet goed tot zijn recht laat komen. Met de verlichting van een kamer wordt een interieur namelijk gemaakt of gebroken. Zonder de juiste verlichting komen meubelen, kunst en kleuren niet optimaal tot hun recht. Het probleem is vaak dat de verlichting niet genoeg in lagen is aangebracht. Elke kamer in huis heeft namelijk verschillende soorten verlichting nodig. Een goed lichtplan bestaat uit drie lagen verlichting waarvan gebruik gemaakt kan worden. Dit is sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. In dit artikel lees je hoe deze soorten het beste te gebruiken zijn.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is eigenlijk de hoofd verlichting in een kamer. Deze soort verlichting is in staat om de gehele kamer comfortabel te verlichten. De verlichting moet daarom niet te fel zijn om irritatie aan de ogen te voorkomen, maar ook niet te donker om te voorkomen dat je overal tegenaan loopt. Met een dimschakelaar zou de sterkte van de sfeerverlichting gevarieerd kunnen worden als dit gewenst is. Sfeerverlichting kan worden gecreƫerd met lampen op het plafond of aan de muur. Van alle lagen verlichting is deze het meest essentieel en daarom wordt aangeraden om het samenstellen van je lichtplan hiermee te beginnen.

Taakverlichting

Taakverlichting helpt je om specifieke taken te vervullen in huis. Dit kunnen dingen zijn zoals lezen, koken, spelletjes spelen of jezelf optutten. De taakverlichting zorgt ervoor dat je genoeg licht beschikbaar hebt om deze taken te kunnen uitvoeren. Hiervoor is vaak een gefocust direct licht nodig die niet altijd aan hoeft te blijven staan. Men maakt hier namelijk in de meeste gevallen enkel gebruik van tijdens het uitvoeren van de specifieke taken. Vaak wordt om deze reden ervoor gekozen om van subtiele verlichting gebruik te maken die niet meteen opvallen in het interieur. Bijvoorbeeld spotjes die onder een wandkastje worden geplaatst zijn hier ene goed voorbeeld van.

Accentverlichting

Accentverlichting kan je aandacht op een bepaald onderdeel van het interieur vestigen. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat er een accent wordt gelegd op bepaalde belangrijke dingen in het interieur. Dit kan bijvoorbeeld een plant, schilderij of beeld zijn, maar ook veel andere dingen. Je bepaald zelf waar je trots op bent en wat je mooi vindt in je eigen interieur en gebruikt vervolgens accentverlichting om hier de nadruk op te leggen. Om effectief hierin te zijn zou accentverlichting enkele malen feller licht moeten hebben dan de sfeerverlichting.

Bron: elektriciens-amsterdam.nl

Kijk ook hier eens

Leave a Comment