Interieur

Wanneer moet je je matras vervangen?

posted by Mirthe 10 mei 2018 0 comments

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk en om goed te kunnen slapen is een degelijk matras dus ook onmisbaar. Een goed matras en goede hygiëne is bovendien essentieel voor een goede gezondheid. Een bed gaat natuurlijk niet eeuwig mee, maar wanneer is een matras echt aan vervanging toe? En waarvoor vervang je je oude matras? Dat is geheel afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, daarom gaan we daar in dit artikel dieper op in.

Vocht, huisstofmijt en huidschilfers

Als je geluk hebt, breng je gemiddeld acht uur per dag door in je bed. In de loop der jaren raakt je matras dus vervuild. Je zweet en verliest huidschilfers en haren. Dit komt allemaal in je matras terecht. Hierdoor biedt je matras ook gelijk een ideaal klimaat voor huisstofmijt. Een minuscuul klein vervelend beestje waar je ontzettend allergisch voor kunt zijn. Het is heel normaal dat er huisstofmijt in je matras zit, maar het is wel belangrijk om je matras op tijd te vervangen. Ook om ondersteuning en veerkracht te kunnen blijven geranderen. Daarom kun je je matras het beste om de vijf tot tien jaar vervangen. Afhankelijk van hoe intensief het bed gebruikt wordt.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten matrassen. Er is voor iedereen wel een matras dat lekker ligt. Welke het meest geschikt is verschilt per persoon. Wanneer je van plan bent om je matras te vervangen en je gaat kijken voor een nieuwe dan is het dus handig om te weten welk matras het beste bij jou past. Eén van de matrassen die je kunt kiezen is een traagschuim matras. Traagschuim is bijzonder geschikt wanneer je vaak last hebt van je schouders of je rug. Daarnaast zijn er ook koudschuim matrassen verkrijgbaar. Deze matrassen zijn vooral geschikt voor mensen die veel transpireren in bed. Dit komt omdat een koudschuim matras heel erg goed ventileert.

Voordat je een definitieve keuze maakt is het raadzaam om eerst verschillende matrassen te testen. Tegenwoordig kun je bij veel winkels ook proefslapen. Proefslapen betekend dat je een matras een aantal dagen mee naar huis mag nemen om te ervaren hoe je er op slaapt. Je eigen slaapkamer is uiteraard de beste plek om een nieuw matras goed te testen. Bij beddenwinkels zoals Swiss Sense kun je je net gekochte matras binnen 90 dagen omruilen.

De voordelen van een nieuw matras

Vaak heb je het helemaal niet in de gaten dat je langzaamaan steeds vermoeider bent geworden. Je hebt misschien al een tijdje last van wallen onder je ogen en je wordt niet elke ochtend goed uitgerust wakker. De kans is groot dat je de oorzaak niet gelijk in je matras hebt gezocht, maar de kans is toch aardig groot dat de oorzaak daar wél ligt. Met een nieuw matras merk je pas echt goed hoe belangrijk een goed matras is voor een goede nachtrust en een goede gezondheid. Je wallen zullen waarschijnlijk al snel verdwijnen en je wordt eindelijk weer goed uitgerust wakker. Het blijkt bovendien dat een slecht matras een belangrijke oorzaak is voor stress. Wanneer je veel last hebt van stress kan het dus maar zo zijn dat de oplossing gewoon op je bed ligt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment