Interieur

Creatieve manieren om je trap te verlichten

posted by Mirthe 26 mei 2018 0 comments
Onder andere online is er al veel geschreven over het verlichten van de verschillende ruimtes in een woning, maar over de traphal is nog weinig geschreven. Trapverlichting is vaak niet iets wat men op de eerste plaats zeg, desondanks is het zeker niet onbelangrijk.

Waarom trapverlichting essentieel is

Een onverlichte trap is zeer gevaarlijk. Je kan altijd een keer mis stappen en dit kan vervelende gevolgen hebben. Met trapverlichting maak je je trap een stuk veiliger en gebeuren er minder snel ongelukkig. Zelfs al gaat het om een kleine trap met maar een paar treden; verlichting is toch aan te raden.
Een handige tip daarom te kiezen voor LED trapverlichting, deze diodes zijn energiezuinig en verbruiken zeer weinig stroom. Zelfs als je ze de hele nacht laat branden, zal je energierekening niet omhoog schieten.

De verschillende soort verlichting voor een trap

Uiteraard is er keuze in de manieren om je trap van een lichtje te voorzien. De manier die je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je eigen smaak en de beperkingen en mogelijkheden die je huis heeft.

Verlichting vanuit de muur

Een veelvoorkomende manier van het verlichten van de trap is vanuit de muur. Bijna 100% van de trappen grenst aan in elk geval één muur wat het bekabelen van de lampen makkelijk maakt.

Ook een populair item zijn in- en opbouwspots. Deze subtiele spots zijn soms bijna onzichtbaar als ze uitstaan en passen daardoor bij vrijwel elk interieur.

Bij het plaatsen van spots in de trap is het aangeraden om rekening te houden met de hoogte hiervan. De beste afstand is zo´n 15 cm boven elke derde trede. Het licht kan zich op deze manier goed verspreiden en de hele trap wordt goed en mooi verlicht. Als je de spots toch lager wilt plaatsen, dan zijn er misschien wat meer lichtpunten nodig.

De trapverlichting via de muur hoeft niet per se met spots, er zijn ook andere oplossingen. Zo is in onderstaand voorbeeld een LED-strip gebruikt.

Verlichting vanuit de trapleuning

Als je een onzichtbare manier zoek om je trap van verlichting te voorzien, dan is dit wellicht wat voor je. LED-strips kunnen eenvoudig in trapleuningen ingewerkt worden waardoor ze onzichtbaar zijn. Ook hebben ze door de hoogte van de leuning een zeer goede verspreiding van het licht en zijn alle kanten van de treden verlicht.

Verlichting van boven

Een trap is ook te verlichten via het plafond, mits er geen tweede trap boven staat natuurlijk. Je kunt bijvoorbeeld opbouw- of inbouwspots in het plafond plaatsen of hanglampen gebruiken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment