Interieur

Maak jouw woning toekomstbestendig met deze 5 praktische tips

posted by Mirthe 23 juli 2018 0 comments

Welke zaken moet je nu eigenlijk op orde hebben om ook op hoge leeftijd nog in je eigen woning te kunnen blijven wonen? Dit wordt immers steeds belangrijker tegenwoordig. Wie zeker wil zijn dat de woning waarin je nu woont ook in de toekomst nog bruikbaar is, kan veel hebben aan de volgende tips. Zo maak je je woning klaar voor je leven als senior.

1. Makkelijk maken

In de eerste plaats gaat het erom dat je de dingen makkelijker gaat maken voor jezelf. Dat doe je bijvoorbeeld door een aantal hulpmiddelen aan te schaffen, Een goed voorbeeld is de postoel. Deze is hoger en heeft armleuningen. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om op en af te gaan bij het toilet. De diepe buiging die gemaakt moet worden bij een normaal toilet is immers op enig moment simpelweg niet meer haalbaar. Dat los je op deze manier op.

2. Toegankelijker maken

Een andere zaak waar rekening mee gehouden moet worden is dat er op enig moment bijvoorbeeld gebruik van een rollator of een rolstoel moet gaan worden. Dat betekent dus dat het slim is om de woning in alle opzichten toegankelijker te maken. Denk aan het bouwen van een oprit bij de deuren voor en achter. Denk ook aan het wegnemen van bijvoorbeeld drempels in deuropeningen. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om te rollen. Allemaal in het kader van het gemak.

3. Ruwer maken

Ook de badkamer is een belangrijke ruimte om in het oog te houden. Hier kan het bijvoorbeeld glad worden. Dat betekent dus dat het slim is om te zorgen dat de vloer ruwer wordt. Er zijn speciale tegels, maar er zijn ook grote stickers die op de vloer geplakt kunnen worden die zorgen voor een voldoende ruwe ondergrond. Dit voorkomt glijpartijen. Glijden is immers een gevaarlijke factor. Daarbij kan van alles gebroken worden. Dit moet dus per definitie voorkomen worden.

4. Breder maken

Meer ruimte maakt het beter mogelijk om te bewegen wanneer je ouder wordt. Zorg dus dat de paden in de woning een stuk breder worden. Dat doe je bijvoorbeeld door het meubilair anders neer te zetten, maar ook door accessoires die in de weg staan weg te halen. Dit geeft veel meer ruimte en dus wordt het makkelijker om te bewegen, bijvoorbeeld met een rolstoel of rollator, maar ook met een wandelstok of driepoot. Alle reden om dit serieus te nemen.

5. Eén verdieping

Tot slot is het slim om alle ruimtes zoveel als mogelijk op één verdieping te houden of te maken. Dat betekent dus dat er kamers in de woning moeten zijn die moeten worden ingericht zodat ze makkelijk zijn om te bouwen tot bijvoorbeeld een badkamer. Wanneer er dan geen trappen meer gelopen kunnen worden, dan is er geen enkel probleem. Dit kan al bij de bouw worden verzorgd.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment