Interieur

Eerste keer een huurhuis zoeken; waar moet je weten?

posted by Mirthe 12 november 2018 0 comments

Ben jij voor het eerst op zoek naar een huurhuis? Huren heeft een aantal voordelen ten opzichte van kopen, want je bent bijvoorbeeld met een huurhuis veel flexibeler omdat je niet zo lang op dezelfde plek hoeft te wonen. Maar soms kan het ook zijn dat je onvoldoende inkomen of eigen vermogen hebt om een huis te kopen. En soms staat het kopen van een huis mensen ook wel tegen, want dan loop je in bepaalde gevallen tegen hoge maandelijkse kosten aan. Ook wanneer er iets aan het huis mankeert en er een onderhoudsbeurt nodig is, ben jij als huiseigenaar daar zelf verantwoordelijk voor. Soms kunnen die onderhoudskosten nogal de spuigaten uit lopen, dus dan ben je beter af als je een huis huurt!

Flexibiliteit met een huurhuis

Een reden voor veel mensen om te huren, is de flexibiliteit die een huurhuis met zich meebrengt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je nu nog studeert, en over een tijdje gaat werken. Met een huurhuis kun je dan heel makkelijk je huur opzeggen en je weer ergens anders inschrijven, als je bijvoorbeeld een baan buiten je studentenstad vindt. Heb je een koophuis, dan zal dat een stuk moeilijker zijn om naar een andere stad te verhuizen. Let er wel altijd op dat je met een huurhuis te maken hebt met een opzegtermijn: als je eerder wilt verhuizen dan staat vastgelegd in het huurcontract, dan bestaat de kans dat je extra geld moet betalen. De reden hiervoor is dat de verhuurder jouw huur (wat zijn inkomsten zijn) misloopt als je besluit om eerder weg te gaan.

Meer zekerheid op financieel gebied met huurwoning

Wil je graag zekerheid hebben? Dan is een huurwoning een slimmere optie, want je betaalt dan iedere maand een bepaald bedrag aan huur en verder zul je geen andere kosten hebben. De kosten voor onderhoud zitten al in die huurprijs ingecalculeerd, dus daar hoef je je als huurder niet druk om te maken. Een ander financieel voordeel van huren is dat de maandlasten in de meeste gevallen lager zullen zijn dan wanneer je zou kopen. Verder hoef je ook minder geld aan belastingen en verzekeringen uit te geven bij een huurhuis. Tenslotte is huren ook beter en veiliger als je een variabel inkomen hebt en geen vast contract hebt.

Waar begin ik met zoeken?

Maak gebruik van je netwerk als je op zoek bent naar een huurwoning: vertel aan al je familie, vrienden, kennissen en collega’s dat je een huurhuisje zoekt en of ze misschien een tip hebben. Verder kun je ook het heft in eigen handen nemen en het internet afstruinen naar een leuke huurwoning. Tegenwoordig bieden veel verhuurders online hun huurwoning aan, dus het aanbod is heel groot. Daarbij kun je op het internet ook makkelijk op plaatsnaam, grootte en prijs filteren, zodat je meteen alle huizen op een rijtje ziet die bij jouw wensen passen. Qua prijs kan het per stad nogal flink verschillen: voor een klein appartementje huren in Amsterdam betaal je soms net zoveel als voor een eengezinswoning met tuin in een klein dorpje!

Ik heb een huurwoning gevonden!

Heb je iets gevonden wat bij jouw budget en woonwensen past? Ga dan altijd eerst op een bezichtiging voordat je definitief besluit of het je ideale huurwoning is! Het is bijvoorbeeld wel zo fijn om te weten hoe de andere huurders/huisgenootjes zijn en hoe de buurt is. Is het bijvoorbeeld een gezellige buurt en voel je je er veilig ’s avonds? En wat ben je qua kosten maandelijks in totaal kwijt? En is het huurcontract een tijdelijk contract of een contract voor onbepaalde tijd? Moet je bemiddelingskosten en borg betalen? Dit zijn allemaal vragen die je kunt stellen alvorens je een beslissing maakt. En tenslotte een laatste tip: laat alles duidelijk en zwart op wit op papier zetten, zodat er geen onduidelijkheden zijn. Hiermee voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan nadat je het contract al getekend hebt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment