Interieur

10 voordelen van MDF-plinten

posted by Mirthe 28 mei 2017 0 comments

Plinten van Medium Density Fibreboard (MDF) zijn erg populair. Twijfel je tussen plinten van MDF en plinten van een ander materiaal, zoals hout? MDF-plinten hebben een scala aan voordelen. Lees hieronder de tien belangrijkste voordelen van plinten van MDF.

1. MDF-plinten zijn er in verschillende soorten

Doordat tijdens de productie van MDF verschillende stofjes kunnen worden toegevoegd, zijn er verschillende soorten MDF. Zo heb je naast de plinten van ‘gewone MDF’ (klasse E1) ook plinten van vochtwerend MDF, brandwerend MDF en ecologisch MDF. Dit maakt MDF geschikt voor diverse toepassingen.

2. Er zijn veel verschillende modellen en afmetingen

MDF is goed bewerkbaar. Het is makkelijk in allerlei vormen te frezen en daarom zijn er veel verschillende modellen MDF-plinten verkrijgbaar. Van een strakke rechte plint, tot een plint met een prachtige sierrand – met MDF is alles mogelijk.

Daarnaast is MDF makkelijk te zagen, waardoor er een grote verscheidenheid aan afmetingen mogelijk is. Zo zijn er zeer lage plinten, maar ook extrahoge XXL-plinten van MDF.

3. MDF-plinten zijn makkelijk te verven

Doordat MDF een fijne vezelstructuur heeft, zijn plinten van MDF makkelijk te verven. Door het gladde oppervlak zijn MDF-plinten strak af te werken.

4. MDF heeft een hoge slijtvastheid

MDF is een sterk materiaal. Plinten van MDF zijn daarom betrouwbaar. Wanneer je kiest voor plinten van MDF, maak je een duurzame keuze. Deze plinten zullen niet snel slijten.

5. Plinten van MDF zijn voordelig

Ondanks dat ze een vergelijkbare uitstraling hebben, zijn MDF-plinten over het algemeen veel voordeliger dan houten plinten. Een simpele hardhouten plint kost gemiddeld € 3,00 per meter en de eikenhouten variant kost al gauw € 10,00 per meter. Hetzelfde model plint van MDF kost daarentegen gemiddeld slechts € 2,00 per meter.

6. MDF heeft een grote buigsterkte

Naast dat MDF heel stevig is, heeft het ook een grote buigsterkte. MDF kan gemakkelijk worden gebogen, zonder dat het breekt.

7. Plinten van MDF zijn makkelijk te monteren

Het is ook nog eens heel eenvoudig om MDF-plinten te bevestigen. De plinten kunnen simpelweg met montagekit worden bevestigd of ze kunnen worden vastgespijkerd. Na de montage is het bovendien gemakkelijk om MDF-plinten tijdelijk van de muur te halen, zodat er bijvoorbeeld een snoer achter kan worden gelegd.

8. MDF-plinten hebben een fraai uiterlijk

MDF is de kameleon onder de materiaalsoorten. Doordat het materiaal zo gemakkelijk bewerkbaar is, zijn er veel verschillende afwerkingen mogelijk. MDF-plinten kunnen worden gefreesd naar enorm veel verschillende modellen en ze kunnen makkelijk worden afgelakt in elke mogelijke kleur. En ondanks het prijsverschil, onderscheidt bijna niemand je MDF-plint van een houten plint.

9. Plinten van MDF zetten niet uit

Nog een voordeel van MDF: het zet niet uit. Waar massief houten plinten op den duur de neiging hebben tot uitzetten, heb je daar bij MDF-plinten geen last van.

10. MDF-plinten zijn duurzaam

Het belangrijkste voordeel is toch wel dat MDF-plinten duurzaam zijn. Houten plinten zijn veel meer belastend voor het milieu dan MDF-plinten. MDF behoort tot de kleine groep bouwmaterialen die het milieu minder schade aanrichten. De bomen die worden gebruikt voor het produceren van MDF, nemen tijdens de groei CO2 op uit de atmosfeer. Daardoor draagt de productie van MDF bij aan het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

Daarnaast zijn er strenge regels voor het formaldehydegehalte in MDF. Er zijn zelfs MDF-plinten waaraan geen formaldehyde is toegevoegd: plinten van zogenaamd ecologisch MDF. Deze plinten zijn nog minder belastend voor het milieu. Door te kiezen voor MDF, maak je dus een bewuste keuze.

Als je een nieuwe vloer wilt of je vloer wilt gaan verbouwen, zijn MDF-plinten dus een goede keuze voor de afwerking daarvan. Naast het kiezen van de juiste plinten, is het ook belangrijk om de juiste vloer te kiezen. In dit artikel lees je handige tips voor het kiezen van een geschikte vloer.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment