Interieur

Hoe kies je de juiste vloer?

posted by Mirthe 19 februari 2016 0 comments

Wil je een nieuwe vloer aanschaffen? Denk goed na voordat je zomaar een mooie vloer koopt. Het is natuurlijk belangrijk dat de vloer er goed uit ziet en dat het de juiste sfeer uitstraalt. Toch zijn de mooiste vloeren niet altijd de beste keuze. Het belangrijkst is om te kijken hoe de vloer nu gebruikt gaat worden. Maar hoe ga je nu de juiste vloer kiezen? Wij geven je graag wat tips.

Materiaal
Er zijn verschillende soorten materialen met elk hun eigen look en feel. Deze materialen hebben verschillende prijsklassen. Jouw keuze zal zijn: ofwel een duurdere, maar dan ook duurzamere vloer die vele jaren meegaat, ofwel een goedkopere vloer die je later misschien nog eens wil vervangen. Onder de goedkopere rekenen we laminaat of linoleum. Duurder zijn de ceramische tegels, hout of natuurtegels. Sommige materialen heb je ook in zowel goedkope als duurdere varianten. Wil je een luxere uitstraling, maar niet te veel betalen? Denk dan eens aan laminaat. Bij de kwalitatieve varianten van laminaat zie je vrijwel geen verschil met een houten vloer. Mooi laminaat koop je bijvoorbeeld al bij de Praxis.

Verschillende behoeften in elke kamer
Per kamer zul je na moeten denken over het soort vloer dat er komt te liggen. Denk hierbij zowel aan de esthetiek als aan de functionaliteit. Zo kan tapijt heel leuk zijn in de woonkamer, maar is het helemaal niet geschikt voor de badkamer. Een houten vloer bijvoorbeeld is enkel geschikt voor droge kamers, dus uit den boze voor badkamers. In de slaapkamer wil je juist weer een vloer die warm voelt aan je voeten.

Duurzaamheid en onderhoud
In sommige kamers is het onderhoud van de vloer heel belangrijk. Weeg daarom duurzaamheid, look en onderhoudsgemak tegen mekaar af. Een ceramische vloer in de keuken is heel gemakkelijk in onderhoud. Hout in de woonkamer of slaapkamer is heel stijlvol maar vergt vaak onderhoud. Het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd en energie je aan welke vloer wil besteden om hem zijn oorspronkelijke look te laten behouden.

kinderkamer
Levensstijl
De samenstelling van je gezin is heel belangrijk bij de keuze van een vloer. Heb je jonge kinderen, ga dan voor goedkopere maar toch gemakkelijk te onderhouden vloeren die niet zo snel slijten. Hier denken we bijvoorbeeld aan laminaat. Met duur hout riskeer je meer slijtage en beschadigingen. Ben je wat ouder en met zijn tweetjes? Dan kan je gaan voor duurzame vloeren zoals natuursteen, massief hout of ceramische tegels.

Denk ook aan andere factoren zoals huisdieren, rolstoelgebruikers of mensen met een allergie. In elk van deze situaties zul je afwegingen moeten maken om de geschikte vloer te kiezen.

Alvast veel succes met je nieuwe vloer!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment