Interieur

Geur in huis

posted by Mirthe 4 mei 2015 0 comments

Wist je dat geuren herinneringen kunnen oproepen? Sterker nog: geur is sneller bij je herinnering dan bijvoorbeeld geluid of zicht. Ga je zelf maar na hoe je je voelt als je een geur van vroeger ruikt. Geuren roepen niet alleen herinneringen op, we associëren ze ook met bepaalde situaties. De geur van rook kan je alarmeren op vuur, maar de geur van smeulend hout en appeltaart geven je weer een behaaglijk, huiselijk gevoel.

Sfeerbepalend
Geur kan dus heel sfeerbepalend zijn. De truc om een huis te verkopen is om de geur van verse appeltaart of koekjes met koffie te verspreiden. De reden is simpel: veel mensen associëren de geur van koffie en vers gebak met huiselijkheid en gezelligheid. Je zal je in een huis dan meteen thuis voelen wanneer je je omringd met deze geuren.

Geurkaarsen
Je hoeft niet de hele dag een appeltaart in de oven te hebben staan om deze sfeer te creëren. Met geurkaarsen of geurstokjes kun je heel makkelijk hetzelfde effect bereiken. Bovendien zijn deze in veel verschillende subtiele en meer aanwezige geuren verkrijgbaar. En wat dacht je van een elektrische geurverstuiver. Deze zijn ook verkrijgbaar in verschillende geuren en geurcombinaties.

Variatie is belangrijk
Net als met je parfum is het verstandig om regelmatig van geuren te wisselen. De neus verzadigd namelijk op een gegeven moment, waardoor je je huisparfum of je eigen eau de toilette gewoonweg niet meer waarneemt. Kies daarom eens een paar geuren uit die je lekker vindt en varieer iedere week met een andere geur. Je kunt bijvoorbeeld rouleren door geuren per kamer te verwisselen. Zo blijft je huis heerlijk ruiken.

Hou het in harmonie
Het is wel belangrijk dat geuren harmonieus zijn en niet overheersend mogen zijn. Subtiele bloemengeuren, zeegeuren en geurende houtsoorten zijn altijd perfect voor ieder interieur. Test het eens uit door verschillende geurkaarsjes te branden of stokjes neer te zetten en ruik het verschil qua sfeer.

Kijk ook hier eens