Interieur

Bamboe vloeren

posted by Mirthe 17 augustus 2015 0 comments

Veel mensen hebben een houten vloer. Dit is logisch, want zo’n vloer is mooi, natuurlijk, gemakkelijk in onderhoud en mooi te combineren met een kleed.
Dezelfde voordelen gelden ook voor het alternatief voor hout: bamboe.

Wat is bamboe?
Bamboe is een gras dat zeer snel groeit tot grote hoogte en dikte. Het is binnen vijf jaar volgroeid en dan houtachtig en hard. Er zijn plantages, onder andere in China, speciaal voor het kweken van bamboe dat bedoeld is om verwerkt te worden tot vloeren. Dankzij de snelle groei in combinatie met de hardheid van het materiaal is bamboe hier immers ideaal geschikt voor.

Voordelen van een vloer van bamboe
Bamboe is zeer milieuvriendelijk en bovendien doe het qua uiterlijk niet onder voor traditioneel parket. Het is in hardheid vergelijkbaar met eiken maar groeit vele malen sneller. Hierdoor is bamboe ook prijstechnisch een goed alternatief.

Verschillende stijlen mogelijk
Bamboe wordt op verschillende manieren tot vloeren verwerkt. Er zijn groter vloerdelen of smalle stroken en die kan met in verschillende patronen leggen. Het is vooral een kwestie van smaak en budget waar u voor kiest. Ook de afwerking kan verschillen. Zo zijn er licht gekleurde en donkerder gekleurde vloeren van bamboe en kan men kiezen voor een glanzende of matte finish.

Enkele aandachtspunten bij de bamboe vloer
Dankzij de hoge dichtheid van bamboe is het geschikt voor vloerverwarming en ook relatief ongevoelig voor temperatuurwisselingen maar het kan als natuurproduct wel enigzins rekken en krimpen onder invloed van vocht. Hier dient u dus rekening mee te houden bij het leggen van de vloer; er moet voldoende speling zijn.
Het is gevoelig voor scherpe voorwerpen, zoals naaldhakken maar dat is niet anders bij een houten vloer. Bamboe kan verkleuren onder invloed van zonlicht.

Kijk ook hier eens