Interieur

Wat voor kluis past het best in jouw huis?

posted by Mirthe 13 maart 2020 0 comments

Een kluis is de ideale oplossing voor wanneer je bijvoorbeeld waardevolle sieraden, sleutels, belangrijke documenten, contant geld, een camera of een laptop veilig tegen inbraak en/of brand wilt opbergen. In kluizenland bestaan er verschillende soorten kluizen. In dit artikel bespreken wij de inbraakwerende en brandwerende kluis. Tot slot nemen wij nog de elektronische kluis onder de loep.

Inbraakwerende kluis

Een inbraakwerende kluis is een van de vijf manieren om de veiligheid in jouw huis te waarborgen. Zo’n kluis is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De mate van inbraakwering en waardeberging worden bepaald door de constructie en het slotwerk van de kluis. In principe is iedere kluis inbraakwerend. Echter, de mate van inbraakwerendheid verschilt per kluis. Zo zijn de wat lichtere gecertificeerde kluizen perfect om jouw waardevolle zaken in op te bergen. De wat zwaardere gecertificeerde kluizen met een hogere weerstand zijn daarnaast ook geschikt voor zakelijk gebruik. Deze kluizen hebben dan ook een hogere indicatie waardeberging: de waarde (uitgedrukt in een bepaald geldbedrag) die verzekeraars als dekking accepteren voor de berging van contant geld of kostbaarheden.

Brandwerende kluis

Een brandwerende kluis valt onder de eerdere genoemde noemer “wat zwaardere gecertificeerde kluizen”. Zo’n kluis is namelijk voorzien van een dubbele wand met brandwerend isolatiemateriaal, waardoor deze net wat meer weegt. Een brandwerende kluis biedt, naast bescherming tegen diefstal, ook gedurende een bepaalde tijd bescherming tegen brand. Dit type kluis kan primair worden ingedeeld in óf kluizen die magnetische informatiedragers beschermen óf kluizen die papier beschermen. Bij magnetische informatiedragers kun je denken aan Cd’s en Dvd’s en bij papier kun je denken aan bankbiljetten en documenten. De mate van brandwerendheid wordt gemeten aan de hand van een aantal testen, waarbij de kluis voor een bepaalde tijd in een oven met hoogoplopende temperaturen wordt geplaatst. Er bestaan brandwerende kluizen met een brandbescherming van 30, 60 of 120 minuten.

Elektronische kluis

De laatste kluis die wij in dit artikel benoemen, is een elektronische kluis. Ook wel een kluis met een cijferslot. Zo’n kluis is uitermate geschikt voor wanneer je liever geen fysieke kluissleutel wenst. Een elektronische kluis past het best in jouw huis wanneer je slecht bent in het bewaren van (kluis)sleutels, maar goed bent in het onthouden van een cijfercode en voor situaties waarin je een kluis met meerdere huisgenoten deelt. Je hoeft namelijk geen extra kluissleutels bij te laten maken, het delen van die ene cijfercode is al voldoende om andere bevoegden toegang te verlenen tot dezelfde kluis. Wees niet bang, een elektronische kluis beschikt over een automatische blokkering, die ervoor zorgt dat onbevoegden een bepaalde tijd moeten wachten bij een verkeerd ingevoerde cijfercode.

Er bestaan verschillende soorten kluizen in kluizenland, dus er zit er ongetwijfeld een tussen die het best in jouw huis past. En anders zijn er altijd nog een wapenkluis, een muurkluis of een vloerkluis. Weet jij al welke het gaat worden?

Kijk ook hier eens

Leave a Comment