Interieur

De landelijke keuken: charme in modern jasje

posted by Mirthe 16 december 2016 0 comments

Tijden veranderen, stijlen komen en gaan. Dat geldt echter niet voor de landelijke keuken. Die blijft onveranderd populair. Dat heeft wellicht te maken met onze hang naar vroeger. Dat knusse, dat warme, dat soms wat rommelige van een echte landelijke keuken. Laat de drukke dag achter je en geniet met je gezin van gezellig samenzijn en heerlijk eten.

Keukenweetjes

Dé landelijke keuken inrichting bestaat niet. Er zijn verschillende stijlen met elk een eigen karakter. Welke stijl past bij jou?

Traditioneel landelijk

Er zijn veel landelijke stijlen waaruit je kunt kiezen, zoals traditioneel landelijk. Deze stijl, gebaseerd op het oude Engeland, is niet strak of modern, maar juist rustiek en authentiek. Met natuurlijke materialen, zoals hout en katoen, veel comfort en versiering. Denk aan bewerkte kastdeuren en handgrepen, opvallende kranen, veel ruimte voor potten en pannen. Ook een antieke kast met veel laadjes en planken voor servies en glaswerk mag niet ontbreken.

In deze stijl wordt veel hout verwerkt. Soms neutraal of donker, maar ook whitewash is geliefd; bijvoorbeeld voor kasten of de eettafel en stoelen.

Modern landelijk

Wil je minder tierelantijntjes? Dan past de modern landelijke stijl beter bij jou. In deze keuken is veel meer aandacht voor strakke lijnen, minder ruimte voor allerhande spullen. De eenvoud is wat de modern landelijke stijl zo aantrekkelijk maakt. Hoogglans is geen probleem, zeker niet met houtaccenten die voor een mooi contrast zorgen.

Drie klassieke elementen

Hoewel dé landelijke keuken inrichting niet bestaat, zijn er wel drie elementen die in alle stijlen terugkomen. Namelijk de brede schouw, het grote (gas)fornuis en de diepe spoelbak. Deze elementen verwijzen naar vroeger, toen de vrouw des huizes nog in een keuken stond zonder koelkast, vaatwasmachine en magnetron. De drie klassieke elementen krijgen daarom altijd een opvallende plaats in de landelijke keuken. Met contrasterende kleuren of opvallende materialen trekken ze de aandacht. De overige inbouwapparatuur wordt goed weggewerkt en leidt de aandacht niet af.

Accessoires: veel ruimte voor ‘doe het zelf’

Ben jij het type ‘doe het zelf’, dan biedt de landelijke keuken inrichting je alle vrijheid; zeker de traditioneel landelijke stijl. Met jouw keuze van accessoires geef je je keuken zijn eigen charme. Houd je van antiek? Zoek dan op een antiekmarkt naar oud keukengerei, zoals een weegschaal, pannen of schalen. Zet bloemen en verse kruiden neer en leef je uit met kaarsen en houtsnijwerk. En natuurlijk mogen sierkussentjes niet ontbreken op de stoelen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment