Interieur

Creatief met led verlichting in huis

posted by Mirthe 17 oktober 2014 0 comments

Led verlichting heeft de toekomst. Het is niet alleen energiezuinig – leuk voor de portemonnee – het heeft ook nog eens een hogere lichtopbrengst dan een gewone lamp. Led verlichting heeft echter vaak een nadeel: het kan nogal fel en daardoor ongezellig zijn. Of toch niet? Door creatief om te gaan met led verlichting in huis kun je het juist inzetten als een heel gezellige verlichting.

Indirect licht
Het mooiste licht in huis is indirect licht. Dit creëer je door met spotjes te werken. Dat kan zowel in het plafond, mooi afgewerkt achter een lijst, of in de vloer (langs de muur bijvoorbeeld) worden aangebracht. Door hier vervolgens een dimmer op te zetten, kun je de felheid van de verlichting zelf bepalen voor romantisch sfeerlicht tot een lekkere leeslamp. Je kunt verschillende groepen spotjes maken die je naar gelang allemaal per groep een andere lichtintensiteit kunt geven.

In de badkamer
Dit indirecte licht met led verlichting kun je in iedere kamer aanbrengen. Ook in de badkamer. Zorg dat de lichtbak waarin de spotjes gemonteerd gaan worden waterdicht is en vochtbestendig. Dat voorkomt onnodig kortsluiting in de verlichting – met alle gevolgen van dien. Ook hier kun je met dimmers werken. En wat dacht je ervan om led verlichting om de badkamerspiegel te monteren?187382097

Om bij te koken
Je kunt er ook voor kiezen om led strips in de keuken te gebruiken. Hier is het heldere witte licht wel gewenst. Monteer de verlichting eens onder het keukenkastje, zodat je perfect licht hebt op je werkblad. Ook boven het fornuis is led verlichting heel handig. Zorg er wel voor dat je de verlichting schoon kunt houden: vetspatten kunnen de levensduur van led lampjes aanzienlijk verkorten.

Op het balkon of in de tuin
Wil je buiten genieten van mooie, sprookjesachtige verlichting? Breng dan eens warm gele led lampjes aan rondom het tuinpad, bij de vijver of op het balkon langs de bovenrand. Je kunt hiervoor ook gekleurde led lampjes gebruiken of een lichtslang aanbrengen. Deze laatste zijn vaak geschikt voor buiten en zullen niet snel beschadigen of stukvriezen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment