Interieur

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een kraan

posted by Mirthe 11 mei 2017 0 comments

Een nieuwe kraan kopen is vaak niet eenvoudig. Je kunt vaak kunt kiezen vele modellen en soorten zoals een een keukenkraan,  badkamer- of toiletkraan. Om je op weg te helpen in het maken van de juiste keuze heeft Soak.nl 9 punten op een rij gezet waar je op moet letten bij het kopen van een kraan.

1.Kwaliteit

De kwaliteit van een kraan is zeer belangrijk. Er zijn twee varianten: met een keramisch of kunststof binnenwerk. De kraan met het keramische binnenwerk is van de hoogste prijsklasse maar zal minder snel lekken. Deze kraan wordt door het keramische binnenwerk beschermt tegen vervuiling zoals zand. Hierdoor is de levensduur dus langer dan bij kranen met een kunststof binnenwerk.

2. Kranen met een temperatuur die te regelen is

Indien een kraan voorzien is van twee aparte hendels of knoppen kan het koud en warm water onafhankelijk van elkaar worden geregeld. Heeft de kraan één hendel, dan kan je hierbij de temperatuur regelen door de hendel te bewegen. Een kraan met één hendel heeft het voordeel dat de waterstaal hiermee te regelen is. De temperatuur zal hierbij gelijk blijven. Je kunt bij deze kraan eerst de temperatuur bepalen, en vervolgens de straal vergroten of verkleinen. Er worden echter vaker kranen met twee knoppen geplaatst. Dat komt omdat er veel zijn deze kranen mooier vinden. Hierbij zal vooral de uitstraling bepalend zijn.

3.De hoogte van de kraan

Kranen zijn in verschillende hoogtes leverbaar. Je kunt daarbij kiezen uit een hoge, medium of lage kraan. Je moet rekening houden met de grootte van de wastafel. Bij een kleine wastafel moet je geen kraan met een hoge uitloop gebruiken, omdat hierbij de kans groot is dat je dan regelmatig water zal morsen. In sommige gevallen kan het wel handig zijn om een kraan met een hoge uitloop te gebruiken, zoals voor het wassen van de handen of het vullen van een emmer.

4.Kranen met een wastafelbediening.

Dit zijn kranen die de mogelijkheid bieden om met een stop, via de achterzijde van de kraan, een wasbak af te sluiten. Je kunt de wasbak leeg laten lopen zonder dat je met je handen in het water moet komen.

5.Kranen voorzien van een zeef.

Bijna alle kranen hebben een zeef in de uitloop. Deze zeef filtert het water en zorgt voor een mooie waterstraal. Door de zeef zal de waterstaal ook niet spetteren. Dat is wel het geval bij kranen die niet van een zeef voorzien zijn. Er zijn zelfs kranen, waarbij het zeefje zorg draagt dat er niet te veel water de kraan verlaat. Dit is dus een waterbesparend zeefje. Een nadeel van dergelijke zeefjes is dat het gemakkelijk met kalk gaat vol zitten. Daarom worden de Damixa kranen uitgerust met een “rub clean perlator”. Wanneer je merkt dat er kalkresten in het zeefje gaan zitten, kun je door erover te wrijven de kalk verwijderen.

6.Het keurmerk.

Let bij de aanschaf van een kraan op het DIN- keurmerk. Dit merk geeft aan dat er bij de vervaardiging van de kraan geen lood in de kraan is verwerkt.

7.Draaibare kranen.

Dergelijke kranen zijn in alle richtingen te draaien. Je kunt hierbij heel eenvoudig overgaan van koud naar warm water. Ook de waterstaal kun je eenvoudig regelen.

8.Thermostaatkranen.

Bij deze kranen wordt de temperatuur zelf geregeld. Je stelt hierbij, door middel van een knop, de temperatuur in en dan zal de kraan zelf het water mengen tot de juiste temperatuur. Dergelijke kranen zijn ideaal om in een badkamer te gebruiken waarbij ouderen of kleine kinderen gebruik maken van de kaan.

9.Kopen van een kraan.

Een mengkraan moet passen voor de warm- en koudwateraansluiting. De maat hierbij ligt tussen de 12 en 15 cm. Wanneer je een kraan aanschaft met die aansluiting weet je dan zeker dat hij zal passen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment