Interieur

Belangrijkste kenmerken van opdek binnendeuren

posted by Mirthe 3 juni 2020 0 comments

Je hebt verschillende soorten deuren om in huis te plaatsen. Er zijn echter twee hoofd categorie├źn die veel voorkomen als binnendeur: Opdek en stompe deuren. Opdek deuren hebben het voordeel dat ze op het kozijn vallen en een stuk minder tocht door laten dan stompe deuren. Ook zijn opdekdeuren een stuk makkelijker te plaatsen dan stompe deuren.

Opdekdeur stijlen

Opdek deuren heb je in verschillende stijlen. Een aantal stijlen die veel worden gebruikt ook wel hoofdstijlen genoemd zijn: Klassiek, modern, landelijk en print. Deze stijlen zijn anno 2020 allemaal populair. Bij een klassiek interieur kun je kiezen voor een opdek deur met een robuuste klassieke jaren 30 uitstraling. Klassiek kan erg mooi en sfeervol zijn. Moderne opdekdeuren zijn strak en afgewerkt. Een modern interieur is helemaal van nu en wordt veel gebruikt. Opdekdeuren zijn tevens in verschillende moderne materialen. Zo zijn er opdekdeuren van glas, van boardpaneel, van hout en spaanplaat in verschillende vormen, kleuren en tinten. Ook zijn er opdekdeuren verkrijgbaar met een kunstzinnig printje wat leuk is voor een kinderkamer of tegen een witte strakke muur afsteekt.

Kenmerken van een opdekdeur

Een opdekdeur valt gedeeltelijk door een sponning van 15 millimeter op het kozijn. Opdekdeuren worden met paumelles scharnieren bevestigd. Opdekdeuren zijn speciaal geschikt voor stalen binnendeur kozijnen. Het verschil met een stompe deur is dat een stompe deur geheel recht in de sponning van een kozijn valt. Opdekdeuren zijn speciaal voor binnenshuis, en omdat ze gevoelig zijn voor inbraak worden ze nauwelijks als buitendeur gebruikt. Een opdekdeur is makkelijker te plaatsen dan een stompe deur. Van belang is om goed rekening te houden met de formaten van een kozijn. De maten van een opdekdeur bestaat uit deurbreedte, bladmaat, deurdikte, de sponning breedte van een deur en sponning diepte en deurhoogte. Daarnaast is het belangrijk om de draairichting van de deur te bepalen. Als er een grote kast half de doorgang blokkeert naar een kamer is het noodzakelijk dat de deur niet naar binnen draait maar naar buiten bijvoorbeeld. Ook voor het slot is het belangrijk om de draairichting te bepalen. Je moet daarbij bepalen of de deurkruk rechts of links komt en aan de hand daarvan welke draairichting.
Een bouwmarkt kan uitleg geven over de formaten en een eventuele plattegrond tekening opstellen. Details zijn hierbij afhankelijk van de schaal van de tekening van de deur. Een opdekdeur is makkelijk zelf te plaatsen als je alle benodigdheden hebt en een kozijn waarvoor de deur geschikt is.

Bron: 123vrijwonen.nl

Kijk ook hier eens

Leave a Comment