Het fenomeen retro is populair. Bijna alles is in retrostijl te vinden. Van meubilair tot aan zonnebrillen, tassen, kleding en auto’s toe. Oude tijden herleven omdat retrospullen stijlvol, smaakvol en uniek zijn. Inmiddels zijn door de industrie nieuwe materialen te verkrijgen, maar met een retro look. De voordelen hiervan zijn dat er nieuwe producten gebruikt worden om alles kwalitatief goed te laten zijn, maar ook dat een bepaald materiaal in een grotere oplage is te verkrijgen.
Die ene leuke deurkruk die op ergens op een markt is gekocht, is prachtig op die ene deur. Maar wanneer je de hele benedenverdieping van je woning wilt uitrusten met dezelfde deurklinken wordt het lastig. Er zijn bedrijven die oplages verzorgen van deurkrukken in retrostijl zodat je in één keer acht gelijke setjes kunt aanschaffen. Er zijn winkels waar je naartoe kunt om je te oriënteren en een keuze te maken. Online kun je ook zeker je slag slaan, het aanbod is groot. Niet alleen in eigen land maar ook in het buitenland kun je goed uit de voeten wanneer het over retrodeurklinken gaat.
Handen uit de mouwen, dan heb je wat beet
Om zelf een retrodeurkruk te plaatsen is er gereedschap nodig en een paar klushanden. Of het nu om een nieuwe deur gaat of een oude deur, de deurkruk die geplaatst wordt moet goed zitten, en zonder speling want het is een zeer veel gebruikt onderdeel van ons huis. Een deurkruk krijgt heel wat te verduren en daarvoor is het belangrijk dat een degelijke montage de levensduur van zowel de deurkruk als de deur verlengt. Situaties zijn verschillend maar gereedschap zoals een meetlat, waterpas schroevendraaier, een hamer en een beitel zijn zeker noodzakelijk voor het goede verloop van de montage. Een freesmachine is een luxe die niet iedereen in bezit heeft vandaar de hamer en de beitel.
Alle onderdelen die hebben allemaal hun eigen naam. Zo bestaat een set uit twee deurklinken, een verbindingsstift of krukstift en montagematerialen zoals de schroeven. Eventueel zitten er rozetten bij de deurkruk die alles verstevigen. Rozetten zijn de ronde afdekplaatjes die tussen de deur en de greep zitten. Maar deze rozetten hoeven niet altijd rond te zijn, ook hierin is variatie verkrijgbaar.
De term doornmaat kent niet iedereen, maar het is zeker een belangrijk gegeven. De doornmaat is op te meten van de kopse kant van de deur naar het hart van het gat van de deurkruk. De PC maat gaat niet over je computer maar over de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Deze doornmaat en PC maat worden uitgedrukt in millimeters en zijn met de meetlat te meten. Het is heel belangrijk om goed te meten want echte retrodeurkrukken kunnen van maat verschillen. Op deze manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan.
Zelf een retrodeurkruk plaatsen is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er vakmensen die je goed kunnen voorzien van advies en een goede montage.
Bron: Weijntjes.nl