Tuin

Nieuwe tuin ontwerpen: waar te beginnen?

posted by Mirthe 21 februari 2024 0 comments

Ga je binnenkort verhuizen en wil je de tuin goed onder handen nemen? Of heeft je huidige tuin een flinke make-over nodig? Dan kan dit best wel een beetje spannend zijn. De tuin bepaalt immers voor een groot deel het wooncomfort. Hoe fijn is het om hier lekker veel tijd in door te brengen als het voorjaar weer losbarst? Om heerlijk te genieten van zwoele zomeravonden met familie en vrienden? Maar voordat het zover is, moet er nog wel veel gebeuren.

Best lastig, want er is tegenwoordig ongelooflijk veel mogelijk. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, dat het niet gek is als je je een beetje overweldigd voelt. Want waar moet je beginnen? Waar moet een goed tuinontwerp aan voldoen? In dit artikel zetten we enkele tips en belangrijke aandachtspunten op een rij.

Schakel een deskundige in

Als de gehele tuin aangepakt moet worden, is het in de meeste gevallen slim om een deskundige in te schakelen. Laat je een tuinontwerp in Amersfoort maken? Dan weet je zeker dat met al jouw wensen rekening wordt gehouden en dat het ontwerp ook daadwerkelijk goed past bij de beschikbare ruimte. Vergis je niet, het ontwerpen van een geheel nieuwe tuin is niet gemakkelijk. Hier komt veel bij kijken. Er is veel om rekening mee te houden. Als je er zeker van wil zijn dat de tuin straks geheel naar wens is, is het dan ook beter om een hovenier in te schakelen.

Wist je dat hoveniers niet alleen in staat zijn om een tuin te ontwerpen, maar deze ook op periodieke basis kunnen onderhouden? Als jij het dus lastig vindt om je tuin op de juiste manier te onderhouden en er toch zeker van wil zijn dat deze er het hele jaar door goed uitziet, dan is hun hulp sowieso onmisbaar.

Praktisch

De tuin moet niet alleen heel mooi, maar ook praktisch zijn. Het is belangrijk dat deze aan de wensen voldoet. Hoe de perfecte tuin eruitziet, is voor iedereen anders. Dit hangt vooral af van hoe deze wordt gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het heerlijk vinden om te tuinieren en daarom vooral een groene tuin willen creƫren. Dan zijn er ook nog mensen die een onderhoudsvriendelijke tuin zoeken waar ze heerlijk kunnen relaxen op mooie dagen.

Bedenk daarom van tevoren goed waar jij de tuin voor wilt gebruiken en geef dit aan bij een hovenier. Zij kunnen op basis van jouw wensen en voorkeuren bekijken wat er mogelijk is om dit te realiseren.

Durf te experimenteren

Hoewel het best lastig kan zijn dat er veel mogelijk is, is het stiekem ook wel erg leuk. Dit geeft namelijk ook ruimte voor de eigen creativiteit. Durf daarom gerust eens te experimenteren met verschillende stijlen, planten, materialen en kleuren. Gebruik je fantasie.Extra tip: maak van tevoren een moodboard. Dit doe je bijvoorbeeld via Pinterest. Zo kun je eenvoudig op een rijtje zetten welke stijlen bij jou passen en wat je wensen zijn met betrekking tot de tuin. Ook handig om eventueel in de winkel te tonen of om aan de hovenier te laten zien.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment