Interieur

Plissé hordeuren, onmisbaar in je huis

posted by Mirthe 9 maart 2017 0 comments

Plissé hordeuren zijn één van de meest vernieuwende ontwikkelingen bij deuren: bij een dergelijke deur wordt gebruik gemaakt van geplisseerd horrengaas in plaats van strak horrengaas, en zijn dus veel steviger. Een plissé hordeur is de ideale manier om uw deuren functioneler en stijlvoller te maken, maar daar houden de voordelen niet bij op.

De voordelen van plissé hordeuren
Het grootste voordeel van een plissé hordeur is dat het weinig plaats vereist omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een onderdorpel. In plaats daarvan gebruikt men een soort geleidingsstrip die niet meer dan 3mm hoog is. De doorloop is hierdoor veel vrijer en als het systeem geopend is neemt het slechts 8 centimeter in (bij hogere deuren, bijvoorbeeld van 130 cm is dit 10 centimeter, bij een deur van 160 centimeter ongeveer 15).

Er kunnen ook sluitclips toegepast worden om het gehele pakket zo klein mogelijk te maken. Daarbij zijn plissé hordeuren haast vrij van onderhoud en zijn ze zeer goed bestand tegen ongunstige weersomstandigheden. In de winter kan men het hele systeem gemakkelijke uit de deur halen en opbergen.

Ook het gebruikte gaas beidt heel wat voordelen. Zo is geplisseerd gaas veel sterker en steviger dan vlak gaas, en ook de spandraden die het gaas samen moeten houden zijn van oersterk nylon gemaakt. Er kan over het algemeen gekozen worden tussen antraciet of grijs gaas: antraciet gaas heeft een betere doorkijk, terwijl grijs gaas dan weer veel minder opvalt.

Het plaatsen van een plissé hordeur: twee manieren
Over het algemeen zijn er twee manieren om een plissé hordeur te plaatsen: op de dag of in de dag.

1. In de dag plaatsen houdt in dat de hordeur tussen de steilen van de deur geplaatst worden. Hierbij is de breedte van de hordeur ook de breedte tussen de steilen van het kozijn, in millimeters.

2. Op de dag plaatsen betekent dat de hordeur niet tussen, maar op de deursteilen gemonteerd wordt. Hierbij is de breedte van de hordeur gelijk aan de afstand tussen de steilen van het kozijn, met daarbij 2 keer de breedte van de deursteil, ook in millimeters. De hoogte van de hordeur is vervolgens de hoogte tussen de vloer/de drempel en de onderkant van de deursteil. Daarbij wordt rekening gehouden met de bovengeleider en wordt er 45mm bijgeteld.

Plissehordeur dubbel (4)

Meestal wordt een plissé hordeur in de dag geplaatst. Als deze toch op de dag gemonteerd wordt, is er meestal sprake van een bijkomstige hoeklijn die in de kleur van de deur gecoat is, om de overgang mooier te maken. De geleidingsstrip die op de vloer geplakt wordt is niet meer dan 3 mm dik. Als de vloer echter oneffenheden vertoont kan er gebruik worden gemaakt van een bredere strip zodat het oppervlak egaal blijft. Op die manier gaat de plissé hordeur vlotter open en toe. Als de onderdorpel van een kozijn afloopt kan er vervolgens een soort wigvormig profiel geplaatst worden, zodat de strip toch horizontaal loopt en de plissé hordeur goed blijft functioneren.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment