Interieur

Tips voor het kopen van een dekbed

posted by Mirthe 21 februari 2016 0 comments
dekbedden

Hoewel we het ons lang niet altijd beseffen, brengen we de ontzettend veel tijd van ons leven in bed door. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je bed er perfect uitziet en dat je beschikt over een goed dekbed. Zeker in de wintermaanden, wanneer buiten donker en koud is, is een dekbed van groot belang. Heb jij een goed dekbed? Wellicht slaap je al tijden onder hetzelfde dekbed en wordt het eens tijd om deze te vervangen. Maar waar moeten je dan eigenlijk op letten bij de aanschaf van een nieuw dekbed? In dit artikel geven we je enkele goede tips!

De maat van het dekbed
Het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een dekbed, is de maat. Daarbij is het allereerst van belang om te weten of je een eenpersoons of een tweepersoons dekbed wilt. Het is aan te raden om hier goed over na te denken. Beide hebben immers voordelen. Een tweepersoonsdekbed is knus en geeft je de gelegenheid om van elkaars warmte te genieten. Het kan echter ook dat de een het veel sneller warm heeft dan de ander of dat er een van de twee tijdens de slaap veel beweegt. In dat geval is het aan te raden om 2 eenpersoonsdekbedden te kiezen.

Zowel voor de breedte als de lengte van een dekbed worden standaardmaten gebruikt. De standaard breedtemaat is 140 centimeter. Gelukkig zijn er ook afwijkende maten. We raden je aan om deze te gebruiken wanneer je lichaamsomvang meer dan 100 centimeter bedraagt. Ook lange mensen kunnen met de standaard maten in de problemen komen. Daarbij gaat het niet eens om extreem lange mensen, maar om mensen die langer zijn dan 180 centimeter. In dat geval is het aan te raden om voor een dekbed van 220 centimeter te kiezen. Weet je niet zeker welke lengte of breedte het beste bij je past? Zorg dan in ieder geval dat je dekbed ruim genoeg is. Het kan beter te groot dan te klein zijn, omdat je er dan in ieder geval zeker van bent dat je een comfortabele nacht hebt en dat je het niet koud gaat krijgen!

Warmteklasse
Wanneer je een donzen dekbed wil kopen, is de warmteklasse een belangrijke factor. Een warmteklasse zegt eenvoudigweg tot hoever het donzen dekbed jouw lichaamswarmte kan isoleren. Op de Nederlandse markt zijn er vier verschillende warmteklassen beschikbaar. Warmteklasse 1 wordt vaak in de zomer gebruikt, warmte klasse 4 daarentegen is een echt winterdekbed. Vanzelfsprekend zitten de warmteklassen 2 en 3 daar tussenin. Het kan per persoon verschillen welke warmteklasse je nodig hebt. Sommige mensen hebben het zo vaak warm dat ze in de winter met een dekbed van warmteklasse 2 of zelfs 1 slapen. Anderen slapen vrijwel het hele jaar met een winterdekbed. Wil je weten welke warmteklasse bij jouw situatie past? Vraag jezelf dan allereerst af of je het zelf snel koud of warm hebt. Daarnaast speelt ook de temperatuur in de slaapkamer een belangrijke rol. Veel mensen gaan voor zekerheid en kiezen een 4 seizoen dekbed.

De dons
Natuurlijk is het dons een belangrijk onderdeel van het dekbed. De kwaliteit van het dons speelt dan ook een belangrijke rol bij het antwoord op de vraag hoe warm het onder je dekbed zal zijn. Hoe beter de kwaliteit van het dons is, hoe warmer het zal zijn onder je dekbed. Overigens wordt de kwaliteit van de dons bepaald door de veerkracht en de grootte ervan.

De tijk
Ooit van tijk gehoord? Dit is de stof die om de dons heen zit. Meestal wordt dit van fijngewreven katoen gemaakt. Dat heeft namelijk de ideale structuur ervoor omdat het geen dons doorlaat, terwijl het wel in staat is om genoeg lucht te ventileren. De kwaliteit van tijk is vooral belangrijk voor de comfort. Kwalitatief goede tijk is licht en sterk tegelijk en zorgt er daarmee voor dat het donzen dekbed comfortabel over je lichaam valt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment