Interieur

De verlichting trends voor 2018

posted by Mirthe 21 februari 2018 0 comments

Een heel belangrijk onderdeel van het interieur is de verlichting. En dan gaat het niet alleen om de kleur van de verlichting. Meerdere factoren zijn belangrijk voor verlichting in je interieur, zoals de felheid van het licht, de positie en de mogelijkheden voor direct- of indirect licht. Hieronder enkele belangrijke zaken omtrent de verlichting trends voor 2018.

Stijl en kleuren

De interieurstijlen landelijk en industrieel zijn al enkele jaren een trend. Ook zag je dat de verlichting deze trend volgde, met neutrale kleuren zowel in het interieur als met de verlichting, zoals grijs, bruin, beige, zwart en wit. Sinds vorig jaar zijn de zogenaamde poederkleuren meer in opkomst. Kleuren zoals roze, pastelblauw vaalgroen en grijsblauw, worden de zogenaamde vale kleuren genoemd en zijn ook in opkomst. Alleen de trend van lampen in felle kleuren heeft niet direct doorgezet. De trendsetter van afgelopen jaar waren vooral lampen in koperkleur.

Lampen in felle kleuren mag misschien niet doorgebroken zijn, de verlichting zelf in kleur is wel helemaal in. Je ziet het vaak buiten bij horecazaken hangen: een slinger van gekleurde lampjes of lampionnen. Gekleurde lampen worden dit jaar helemaal de trend. Deze felle kleuren mogen ook helemaal terugkomen in het interieur. Het is vooral de bedoeling om verschillende kleuren te combineren en te herhalen. Net zoals de vintage stijl in de jaren 70, ook anno 2018 mogen kleuren in het interieur weer, maar met een klein verschil dat kleuren als fel oranje, paars en donkerbruin, wat in de jaren 70 juist in was, nu niet meer de trend is. De kleuren nu zijn vooral fel roze, azuurblauw, rood, okergeel en oranjebruin. Ook voor armaturen en lampenkappen kun je gerust voor deze kleuren gaan om de nieuwste trend te volgen.

Geometrie

Grote kans dat dé nieuwe trend voor 2018 geometrie gaat worden. Hiervoor worden vooral draadlampen gebruikt, die verkrijgbaar zijn in vele verschillende vormen, zoals driehoeken, rechthoeken, vierkanten en nog vele andere geometrische vormen. De trend van ronde vormen zullen we steeds minder gaan zien. Lampenkappen van papier, hout of stof zullen we ook veel in allerlei vormen tegenkomen. Wanneer je op ‘geometrische lamp’ Googelt, zal je zien dat er geometrische lampen in allerlei vormen te koop zijn, waarbij sommige lampenkappen haast op origami figuren lijken. De trend van geometrische lampen is niet nieuw. Reeds in het interieur worden geometrische vormen gebruikt, zoals muren beschilderd met vlakken en tapijten en kussens in allerlei geometrische vormen. Ook andere elementen in het interieur zoals tafels en kasten zijn in veel verschillende kleuren te krijgen. Geometrische vormen laten ruimte voor creativiteit en geven het interieur een speelse uitstraling. Het is dus meer dan logisch dat verlichting deze geometrische stijl volgt.

Verfijning

Hoewel de landelijke en industriële stijl voorlopig nog wel een trend blijven, doemt een nieuwe stijl op die een tegenhanger is van deze robuuste en stoere stijlen, namelijk verfijndheid. De eerder genoemde draadlampen zijn hier, vanwege de subtiele en fijne structuur een voorbeeld van. Lampen die verfijnd zijn, zijn heel decoratief in het interieur. Een andere trend voor dit jaar is bundeling. Het gaat hier om een bundeling van verschillende fittingen bij elkaar. Dit zie je onder andere terug in de collectie van Artemide welke wordt verkocht op de website van Flinders. Je kunt ervoor kiezen een rij als bundels samen op te hangen, ze over een buisje te hangen of gewoon op allerlei verschillende plekken in je huis op te hangen. Met deze lampen creëer je een gezellig sfeer die een tikkeltje mysterieus is. Ook tot lamellen opengewerkte houten lampenkappen en geperforeerde metalen lampenkappen behoren tot de nieuwste trend. Ook staande lampen zijn niet stoer en robuust meer maar verfijnd met fijne armaturen en slanke poten.

Slimme verlichting

Een van de grootste producenten van verlichting die telkens met nieuwe innovaties op de markt komt is Philips. Bekende voorbeelden zijn de wake-up light en de Hue lamp. Philips is volop bezig om slimme oplossingen voor led verlichting te bedenken en passen daarom in elk modern interieur. Een van de nieuwe innovaties is het connected thuisverlichtingssysteem. Hierbij zijn alle lampen in je woning op één systeem aangesloten, zodat je heel gemakkelijk je verlichting vanaf de bank kunt bedienen en instellen zoals jij dat wilt. Zo kan je het systeem instellen, dat alle lampen een warme lichte gloed krijgen, of dat je volgens de nieuwste trend gebruik gaat maken van allerlei verschillende kleuren. Met dit systeem is alles mogelijk en maakt het een stuk makkelijker om de sfeer van je woning in één keer te wijzigen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment