Interieur

Nieuwe verlichting uitkiezen: waar op letten?

posted by Mirthe 26 augustus 2020 0 comments

Verlichting is een van de meest invloedrijke factoren op de sfeer en beleving in een ruimte. Het uitzoeken van nieuwe verlichting is dan ook erg belangrijk als jij dezelfde (of juist een andere) sfeer in huis wilt. Toch is dat niet het enige waar je rekening mee dient te houden. Wij geven je een aantal punten waar je bij het uitzoeken van je verlichting op moet letten.

1.   Type verlichting

De eerste keuze die je moet maken is het type verlichting. Daar waar je vroeger alleen kon kiezen uit spaarlampen of halogeenlicht, is dat tegenwoordig helemaal anders. Nu kom jij waarschijnlijk uit bij LED verlichting. Deze techniek is inmiddels zo ver ontwikkeld dat het zelfs goedkoper is dan oudere soorten verlichting. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de stroomkosten van LED een stuk lager liggen dan bij andere vormen van verlichting. Een eenvoudige keuze dus als je het ons vraagt.

2.   Stijl van het armatuur

De stijl van het armatuur is erg bepalend voor de sfeer in een ruimte. Zo heb je de keuze uit industriële staande lampen, landelijke hanglampen of juist moderne inbouwspots. Er is altijd wel een soort verlichting dat precies bij de rest van jouw interieur past. Zo passen scherpe hoeken en donkere kleuren bij een modern en/of industrieel interieur, terwijl natuurlijke vormen en bruine en groene kleuren juist weer passen bij een landelijk interieur.

3.   Kleur van het licht

De kleur van het licht speelt ook een grote rol bij de sfeer in een ruimte. Zo wil je in een badkamer waarschijnlijk ander licht dan in de woonkamer. In de ruimtes waar sfeer en gezelligheid belangrijk is kun je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur tussen de 2200K (heel warm wit) en 3000K (warm wit).

4.   Smart

De laatste jaren zijn er een hoop dingen veranderd op het gebied van verlichting. Zo is de opkomst van smart verlichting erg snel gegaan. Lijkt het jou ook wel wat om de verlichting van afstand te kunnen besturen? Dan is smart verlichting iets voor jou. Het slimste is om voor hetzelfde merk verlichting te gaan, zodat je alle verlichting met 1 app kunt besturen. Voor ultiem gebruiksgemak kun je ook al je lampen aansluiten op je Google Home, zodat je deze met spraakbediening kunt besturen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment