Interieur

Maak je eigen lampenkappen

posted by Mirthe 3 februari 2016 0 comments
lampen

Een lampenkap kan erg duur zijn. En er zijn zoveel verschillende dingen op uit te kiezen! Maar waarom het internet of een winkel doorstruinen als je ook heel simpel je eigen lampenkap kan maken? Dit is niet alleen leuk om te doen, maar zo verras je ook al je bezoekers met een 100% unieke en duurzame lamp!

Glas
Het eerste materiaal om mee te werken is glas. Dit kan op een hele simpele manier door een potje of wijnfles te gebruiken en hier een spotje/lampje in te laten zakken (bij de wijnfles moet de onderkant dan wel worden afgesneden, omdat je anders het lampje er niet in gaat krijgen door de bovenkant). Je kunt er ook een staand lampje van maken of kaarshouder. Snij opnieuw de onderhand van de fles en schuur deze zodat je je niet kunt snijden. Bedenk de fles met kleine plakrondjes (kant en klaar te kopen) en spuit de fles de kleur die je wilt. Als het gedroogd is kun je de rondjes eraf halen. Deze zijn niet bespoten en is dus nog doorschijnend. Stop er een lichtje of kaarsje onder en zie wat voor leuk effect dit geeft.

Plastic
Ook hierbij kun je met drinkwaren aan de slag, Bewaar oude plastic flessen om hier een lamp van te maken. Je kunt deze flessen in kleine sliertjes knippen, maar de bovenkant bij het tuitje heel laten, zodat je dus een rondje hebt met sliertjes eraan. Door hier een lampje tussen te stoppen heb je een leuk effect aan lichtinval. Of doe dit met meerdere flessen en stapel ze op om zo een wijder effect te geven. Met extra materialen kan je verschillende patroontjes maken uit de plastic fles en deze rijgen aan een ijzerdraad snoer en daar een kap van maken door in de rondte te werken.

Karton

Een leuk voorbeeld om met karton een lampenkap te maken: Neem een bord karton en spuit deze aan 1 kant een kleur (dit wordt de binnenkant. Wit is aan te raden voor de goede weerkaatsing van het licht) snijd deze 4x om de 12 centimeter half door zodat je dit later om deze punten kunt buigen. Let op: doe dit in de lengte van de ribbels! Leg het karton plat neer en snijd er enkele stroken uit. Buig deze stroken in een 5-hoek en lijm de uiteindes aan elkaar vast. Stapel de 5-hoeken op in een patroon die je wilt en lijm dit ook op elkaar vast. Teken een 5-hoek op het overgebleven karton, knip dit uit en maak in het midden een gaatje om de lamp in te laten zakken. Lijm deze vijfhoek aan de bovenkant van de ‘toren’ vast en je bent klaar!

Riet
Een materiaal dat misschien niet helemaal makkelijk is om zelf mee te werken, maar wel een heel mooi natuurlijke uitstraling geeft. Rieten lampenkappen kun je het makkelijkste zelf maken door een kant en klare rieten mand te kopen. Hier maak je een frame op voor een lampje en zo simpel is het. Om het nog iets extra’s te geven kun je het snoer van de lamp inwikkelen met touw, zodat het in dezelfde stijl blijft.

Stof
Heb je nog een oude trui liggen die je eigenlijk al tijden wilt wegdoen? Pimp dan een oude lampenkap met de stof. Knip de mouw af en schuif deze over de kap heen zoals die al is. That’s it! Er komt geen naaimachine aan te pas. Als je graag meer met je handjes doet is het ook mogelijk om zelf een patroon te breien of te haken en die te gebruiken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment