Tuin

Lichtplan voor je tuin

posted by Mirthe 27 maart 2016 0 comments
lichtplan tuin

Wanneer je je tuin wilt gaan verlichten, is een lichtplan voor je tuin geen overbodige luxe. Je kunt wel direct naar de winkel rennen en beladen met lichtsnoeren, lampen en schakelaars thuiskomen, maar je bespaart flink wat geld wanneer je van tevoren bedenkt wat je wilt en hoeveel spullen je eigenlijk nodig hebt. Lampenonline.com geeft je 6 tips voor het maken van een lichtplan voor je tuin.

1.Plattegrond

Het begin van een goed lichtplan is een plattegrond van de tuin. Dit kun je ook zelf maken, mits je het goed op schaal doet. Hou rekening met de plaats van opvallende dingen, zoals vijvers, terrassen, struiken en bomen. Hierop kun je je verlichting aanpassen. Hoe beter de plattegrond, hoe beter je je lichtplan kunt gaan opbouwen.

2.Bepaal je doelen

Tuinverlichting kan verschillende doelen hebben. Zo kun je denken aan praktische verlichting (tuinpaden, terras) of decoratieve verlichting (vijvers, fonteintjes). Deze twee hoeven elkaar echter absoluut niet uit te sluiten: praktische verlichting kan heel decoratief zijn en extra sfeer geven aan de tuin!

3.Welk type verlichting?

Je kunt kiezen voor verschillende soorten lichtbronnen in je tuin. Wandlampen zijn vooral geschikt voor gevelverlichting, vloerlampen verlichten paden en terrassen en spots leggen de nadruk op bepaalde objecten in de tuin. Je kunt hier vrijwel oneindig mee variëren. Wil je een zachte, warme sfeer in de tuin? Kies dan voor indirecte verlichting.

4.Hoeveelheid verlichting

Wanneer je met armen vol verlichting terugkomt van de winkel, zal je merken dat te veel verlichting de sfeer in de tuin aardig kan bederven. Je moet een balans zien te vinden tussen te veel en te weinig verlichting. Zorg daarom eerst voor het intekenen van je praktische verlichting in je lichtplan. Heb je die eenmaal staan, dan kun je daaromheen nog kiezen voor decoratieve verlichting als je een grote tuin hebt. Hoe kleiner de tuin, hoe minder verlichting al genoeg is voor een gezellige sfeer.

5.Felheid van de verlichting

Felle verlichting heeft de vervelende neiging om muggen en ander vliegend ongedierte aan te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat tuingenot omslaat in irritatie. Wanneer je al tijdens de schemering naar binnen moet vanwege de muggen, dan kun je niet erg genieten van je tuin. Installeer daarom niet te felle verlichting, of kies voor één wat fellere lamp op afstand van je terras. Ook een buitenlamp die insecten vernietigd kan een praktische oplossing zijn.

6.Schakelaars en snoeren

Bij het intekenen van alle verlichting in je plan kun je direct ook berekenen hoeveel snoeren en schakelaars je nodig hebt. Ga hierbij uit van een ruime marge, want je kunt beter wat snoer overhouden dan tekortkomen. Doe je je bestelling via internet, dan kun je eenvoudig nabestellingen doen. Toch bespaar je op de verzendkosten wanneer je je lichtplan goed hebt getekend.

Om een goed lichtplan op de stellen kun je het beste in kwalitatieve webshops op zoek gaan naar jouw ideale tuinverlichting. De webshops leveren goede service, beantwoorden al je vragen en wanneer je niet tevreden bent kun je producten meestal gratis terugsturen. Zo kom je op een relatief goedkope en gemakkelijke manier aan alle spullen om jouw lichtplan uit te voeren.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment