Klussen

Aan de slag met verf

posted by Mirthe 28 juli 2020 0 comments

Het is tussen de 20.000 en 25.000 jaar geleden dat de prehistorische mens de wanden van de grotten waarin hij woonde ging versieren met schilderingen. Hierbij werden pigmenten gebruikt ( de basis van huidige verf), maar ook houtskool, sappen van vruchten en bloed. De tekeningen hadden waarschijnlijk symbolische betekenis, maar gaven de grotten wellicht ook een meer huiselijk aanzien. De Egyptenaren gebruikten enkele duizenden jaren als eerste verf voor de bescherming van hun boten. Verf was een moeilijk te maken product en derhalve kostbaar en duur tot in 1700 de eerste verfmolen werd uitgevonden: een granieten trog waarin het pigment werd vermalen met een granieten kogel. In 1865 werd in de VS een eerste octrooi verleend voor een complete verf op waterbasis zoals wij die nu kennen.

Verf voor ieder doel

Waar standaard verf in de 19e eeuw eigenlijk overal voor werd gebruikt, is de productie nu veel beter afgestemd op het gebruik. Ook is er veel meer aandacht voor het milieu en de gezondheid van mens en dier bij de productie van verf. Uiteraard is er ook gedacht aan de smaak. Er zijn allerlei kleuren op basis van een vast systeem en verf kan je kopen in hoog- zijdeglans en mat. Die verdeling in glans is overigens niet alleen bedoeld voor de smaak van de gebruiker. Hoe hoger de glans hoe beter de verf bestand is tegen de omstandigheden buiten en hoe langer deze in het algemeen meegaat.

Buiten verven

Een product als Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is bedoeld om buiten te gebruiken. Alle kleuren zijn mogelijk en het mengen gebeurt met een machine die gestuurd wordt met een computer, zodat je exact de juiste kleur krijgt. Als je het product op een professionele manier opbrengt, gaat deze wel 10 jaar mee en hoef je voorlopig de buitenkant van je woning niet meer doen. Een verder voordeel van Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is dat door de hoge glans je kleine oneffenheden en dergelijke minder gauw ziet dan bij een mattere verf.

Binnen verven

Tijd voor een make-over van je interieur? Voor binnen verven is de keuze in materiaal enorm. De verven zijn er ook in mat en kosten in het algemeen minder dan verf voor buiten. Dat betekent dat je je interieur vaker een boost kunt geven met een frisse nieuwe kleur. Dat is een plezierig idee want de meest eenvoudige manier om de stijl binnen helemaal aan te passen is met een andere kleur. Overigens blijft ook binnenverf al gauw een jaar of vijf mooi, dus daarover hoef je je ook geen zorgen te maken. De meeste verven voor binnen zijn eenvoudig op te brengen en op die manier is het gewoon een leuk klusje.

Tips

Ga jij aan de slag met verf? Vraag dan tips aan de vakman of kijk op het internet hoe je een dergelijk klusje het meest handig aanpakt. Ook hier geldt uiteraard dat een goede voorbereiding het halve werk is. De goede klusser zorgt altijd voor een veilige werkomgeving, ook bij het verven. Veel succes!

 

Kijk ook hier eens

Leave a Comment