Tuin

Hoe kies je de juiste buitenverf?

posted by Mirthe 12 februari 2021 0 comments

Met het voorjaar weer in aantocht, zijn er veel mensen die met een kritische blik naar hun buitendeuren en kozijnen kijken. Dit is namelijk zo’n beetje de tijd om deze klus aan te pakken als het nodig is om deze van een nieuwe laag verf te voorzien. Het is een nauwkeurig werkje, waar best veel tijd in gaat zitten. Het moet natuurlijk goed gebeuren en je wilt er de komende jaren geen omkijken meer naar hebben. Dan is het belangrijk om een aantal dingen te weten van te voren. Lees even mee waar je zoal op moet letten als je buitenverf gaat aanschaffen.

Kies voor duurzame verf

Er zit veel verschil in verf als het gaat om levensduur. De goedkopere verf is wellicht in eerste instantie aantrekkelijker om aan te schaffen, maar zal op de langere termijn toch duurder zijn omdat je sneller opnieuw zult moeten verven als de verf bijvoorbeeld gaat bladderen of verweren. Een goed voorbeeld van een duurzame hoogglans verf is de Sigma S2U Allure Gloss. Deze lakverf heeft een levensduur van tien jaar. Het spreekt dan ook voor zich dat veel vakmensen kiezen voor Sigma verf als het gaat om het schilderen van de buitendeuren, kozijnen of het tuinhuisje.

De meeste buitenverf glanst niet voor niets

Sommige mensen geven de voorkeur aan verf met een matte afwerking. Anderen kiezen liever voor een zijdeglans of juist een hoogglans verf als er geverfd moet worden. Behalve je persoonlijke smaak die de keuze bepaalt waar je voor gaat kiezen, is het belangrijk om te weten dat hoe meer glans een verf bevat, des te beter deze vuil afstoot. Dit kenmerk is dus zeker de overweging waard om buiten daarom eerder voor een (hoog)glansverf te kiezen dan voor een matte variant om stof en vuil het hoofd te bieden.

Hoe dekkend is de verf?

Uit hoeveel lagen je verfwerk moet bestaan voordat je het gewenste resultaat hebt bereikt, wordt ook wel de dekkingskracht genoemd. Als je maar één laag verf nodig hebt voor een dekkend resultaat, dan is het logisch dat je veel minder verf nodig hebt dan wanneer je meerdere lagen moet aanbrengen om een dekkend effect te krijgen. Ook de ondergrond is een belangrijke factor ,want het spreekt voor zich dat als je van donker naar licht gaat er meerdere lagen verf aangebracht moeten worden als dat je van een lichte tint naar een donkere kleur gaat. Denk daar aan bij het aanschaffen van de verf zodat je meteen de juiste hoeveelheid hebt.

Welke kwaliteiten moet je verf hebben?

Er zijn heel veel verschillende soorten verf en merken te koop. Bedenk daarom eerst wat voor jou belangrijk is voordat je een keuze maakt. Kies je voor een relatief goedkopere verf met de kans dat je eerder opnieuw zult moeten verven? Of gaat je voorkeur uit naar een kwaliteitsproduct wat een stuk duurder is in aanschaf? Laat je van te voren goed voorlichten of kijk eens op internet naar verschillende reviews over verf. Misschien helpt je dat in het maken van je keuze.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment