Tuin

6 tips voor een goede moestuin

posted by Mirthe 14 januari 2021 0 comments

Beginnen met een moestuin kan best lastig zijn, het hebben van een moestuin houdt namelijk veel meer in dan het in de grond stoppen van een hoop zaadjes. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het meeste uit je moestuin haalt.

Heb je echt geen idee hoe je met je moestuin moet beginnen? Neem dan eens contact op met een hovenier zoals Habro Tuinen. Een hovenier heeft enorm veel verstand van allerlei soorten planten en kan je helpen met het aanleggen van je moestuin. Zo maak je gelijk een vliegende start.

Voorkom onkruid

Onkruid is funest voor het hebben van een moestuin. Het zuigt alle belangrijke voedingsstoffen uit de grond, waardoor jouw gewassen hier niet bij kunnen. Check daarom je moestuin regelmatig op onkruid, trek al het onkruid dat tussen je gewassen verschijnt, zodra je het ziet, uit de grond. Zo voorkom je een miezerige oogst.

Bemesting

Zorg in eerste instantie voor een goede, gezonde bodem. Daarbij kun je eventueel een of twee keer bemesten. Hoe vaak je bemest is afhankelijk van welke planten je aan het kweken bent en hoeveel voedingsstoffen er in je grond zitten. Als je je planten wilt bemesten, zorg dan voor natuurlijke meststoffen. Kunststof is namelijk niet echt goed voor het milieu en de grond en, hoewel het voor de juiste voedingsstoffen voor je planten zorgt, doe je er meer kwaad dan goed mee.

Zaaien

Zaai je planten op de juiste tijd. Vaak als je zaadjes voor bijvoorbeeld tomaten, komkommers, of wortels en dergelijke koopt, staat op het zakje precies aangegeven rond welke tijd je de zaadjes kunt planten. Hier staat vaak ook op hoe ver je de plantjes uit elkaar moet planten en hoe diep de zaadjes in de grond gestopt moeten worden.

Begin op tijd

Begin op tijd met het voorbereiden van je moestuin voor dat jaar. De winter is een enigszins loze tijd, waarin je niet zo veel kunt doen. Wanneer het voorjaar echter aanbreekt, kun je direct weer aan de slag. Bedenk welke planten je dat jaar wilt kweken en sla hier alvast de zaadjes voor in. Maak een planning voor wanneer je welke planten wilt gaan zaaien en haal een hark door de grond, zodat deze mooi los is.

Ongedierte

De vrees van iedere moestuin houder is natuurlijk dat ongedierte je gewassen opeten. Denk aan slakken, bladluizen, andere insecten, of zelfs konijnen. Als je in een groene omgeving woont, waar veel konijnen voorkomen is het verstandig om je moestuin op hoogte te zetten, in bijvoorbeeld een bak. Je kunt ook je moestuin omheinen, maar konijnen kunnen goed springen en graven, dus dan moet je al voor een flinke omheining kiezen. Probeer verder wat insecten en dergelijke betreft geen bestrijdingsmiddelen te spuiten. Veel insecten kun je wegjagen met bloemen zoals afrikaantjes. Ook tegen slakken kun je speciale korrels kopen, waardoor de ondergrond zo oncomfortabel en ongemakkelijk wordt voor de dieren, dat ze er niet overheen kunnen. Zo dood je de insecten en slakken niet, maar houd je wel je gewassen vrij van schade.

Laat je niet verrassen

Het hebben van een moestuin en het kweken van planten is veel meer dan gewoon een zaadje in de grond stoppen en wachten tot je het op kunt eten. Een moestuin heeft een vrij intensieve verzorging nodig. Wil je dus een moestuin beginnen? Begin dan eerst klein, zo kun je kijken of het hebben van een moestuin iets voor jou is. Blijk je het wel leuk te vinden? Dan kun je het volgende jaar gewoon uitbreiden.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment