Interieur

Gordijnen: meer dan raamdecoratie

posted by Mirthe 10 februari 2014 0 comments

Natuurlijk zijn gordijnen in eerste instantie bedoeld om de ramen ’s avonds af te kunnen sluiten voor pottenkijkers en de kamer te verduisteren. Dit laatste is voornamelijk fijn in de slaapkamer. Tot slot zijn gordijnen ideaal om warmte en kou buiten te houden. Maar gordijnen zijn meer dan dat. Ze zijn een zeer bepalend onderdeel van je interieur.

Kleuren & stoffen
Je kunt niet voor niets zoveel verschillende soorten gordijnstoffen krijgen. Van zwaar velours tot luchtige vitrage: er is veel mogelijk. Ook qua kleuren, patronen en dessins is er heel veel mogelijk. Omdat gordijnen een prominente plaats innemen in je interieur is het goed om duidelijk voor ogen te hebben wat je precies wilt. Kies je voor een uitsprekende of juist basic kleur die past bij de rest van je interieur of wil je liever iets dat spreekt dankzij een bijzonder dessin.

Laagjes
Wanneer je een gordijn voor een deur of raam kiest kun je dus verschillende kanten op. Veel gezien in interieur designs is het werken met laagjes. Door luchtige laagjes semitransparante stof over elkaar heen te hangen, krijg je een romantisch, vloeiend effect. Bijvoorbeeld heel ideaal voor de slaapkamer. Combineer verschillende kleuren voor een verrassend effect, maar gebruik altijd dezelfde stof, zodat het toch een geheel lijkt.

Vitrage & overgordijn
Vitrage is weer helemaal terug van weggeweest. Voor een paar jaar terug was het nog hopeloos ouderwets, maar het is nu weer helemaal terug. De ouderwetse kanten vitrages zien we overigens niet zo veel meer, wel de semitransparante, luchtige stoffen. Vitrage heeft als voordeel dat het veel licht door laat, maar weinig ruimte biedt om ongevraagd naar binnen te kijken. In combinatie met een overgordijn van katoen of velours creëer je overigens een mooi, rustiek karakter.

Ouderwets ruitje
Het landelijke, boerderijkarakter zien we ook terug in de gordijnentrends. Vooral keukengordijntjes met een gezellig rood geruite motiefje mogen weer. Leuk als je ook een landelijk ingerichte keuken hebt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment