wonen

Schimmel in huis en wat zijn de gevolgen?

posted by Mirthe 30 augustus 2021 0 comments

De gevolgen van schimmel in huis rijken verder dan enkel een onaangename geur of vlekken op de muur. Schimmel kan een grote impact hebben op de gezondheid ven blijkt erg moeilijk te verwijderen.

Wat zijn de belangrijkste signalen?

Een eerste belangrijk signaal is geur. Een doordringende, muffe geur kunnen we snel als een symptoom gaan beschouwen van schimmel in de woning. Vooral vocht kan aanleiding geven tot de vorming van verschillende aangetaste zones. Niet alleen de muren ondervinden schade door doordringende vlekken, maar ook al het materiaal aanwezig in de ruimte kan aangetast worden. Zo wordt het vaak erg moeilijk om nog de schimmelgeur in huis weg te krijgen, aangezien het zich heeft vastgehecht aan alle spullen aanwezig in de beschimmelde kamer. Verwijderen van de geur in stoffen is bijna onmogelijk. Het is dus van uiterst groot belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen en de schade te voorkomen of ten minste zo veel mogelijk in te perken.

Wat is de invloed op ons lichaam?

Schimmel is uiterst ongezond en kan vele gevolgen hebben. Zo ademen we deeltjes in die een effect krijgen op onze longen. Luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen zijn geen uitzonderingen. De sporen in de schimmel willen zich namelijk verspreiden en door deze in te ademen kunnen we al snel gevolgen ondervinden die gaan van hoesten tot infectie. De belangrijkste boosdoener is zwarte schimmel (stachybotrys chartarum). Deze soort verspreidt een hoge hoeveelheid mycotoxinen, een stof die voor ons giftig is en dus irritaties veroorzaakt. Dat kan door inademing, maar ook aanraking. Dus ook onze huid kan aangetast worden door de aanwezigheid van schimmel.

Is de schade blijvend of aan te pakken?

We kennen voornamelijk de bekende zwarte vlekken op muren, plafonds en vloeren. Wat hierbij van belang is, is het materiaal van de oppervlakte. We kunnen stellen dat beschimmeld behangpapier zo goed als nooit te redden valt. Ook alle houten ondergronden zijn ontzettend moeilijk te reinigen zonder permanente schade aan te richten op het hout zelf of het definitief te verkleuren. Schimmel kan namelijk tot erg diep doordringen in het houtwerk. Bij zwaar aangetaste zones moet er vaak opnieuw geschilderd of gelakt worden na behandeling.

Hoe behandel ik schimmels?

Vooreerst is het aan te raden om het probleem aan te pakken en niet enkel de symptomen. Schimmel is namelijk een gevolg van vocht en als dat niet aangepakt wordt, dan zal schimmel blijven terugkeren. Neem je het vochtprobleem weg, dan kan de schimmel niet overleven. Een optie bij opstijgend vocht is een injectie in de muur. Ook al zijn er dan sporen aanwezig in de ruimte, zonder vocht als basis, komen ze niet tot ontwikkeling.
Een tweede vorm van behandeling is het reinigen van de aangetaste zones met specifieke producten, zoals een oplossing met chloor, soda of zelfs gespecialiseerde schimmelreiniger. Voor je een keuze maakt, is het belangrijk om na te gaan welke schimmelsoort het probleem vormt en welke materialen en stoffen aangetast werden. Zo kan je gefocust reageren en kiezen voor de meest gerichte aanpak.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment