wonen

Zo duurzaam is een Quooker kraan!

posted by Mirthe 9 juni 2022 0 comments

Een Quooker kraan is letterlijk en figuurlijk hot. Er kan gerust worden gezegd dat Quooker door het dak is gegaan. Maar om te ontdekken hoe Quooker zo groot is geworden, moeten we terug naar de jaren ’70. In 1970 begon de droom van een kraan waar direct warm en kokend water uit kwam te leven. Henri Peteri en zijn zoon brachten in 1992 de eerste kokend water kraan op de markt: de Quooker Basic. Sindsdien is Quooker eigenlijk niet meer te stoppen. Sterker nog, vandaag de dag is Quooker de wereld aan het veroveren met producten van enorm hoge kwaliteit.

Maar, hoe komt het nu dat een Quooker kraan zo populair is? Dit komt ten eerste omdat je direct koud, warm en kokend water tapt. Dit klinkt niet zo bijzonder, maar denk er eens over hoeveel tijd jij wel niet bespaart als je niet meer hoeft te wachten op warm of kokend water. Ten tweede is Quooker zo populair omdat het design van de kokend water kranen ontzettend gelikt is. Hierdoor straalt iedere Quooker kraan in iedere keuken. Ten derde, en wellicht de belangrijkste reden, is een Quooker kraan erg duurzaam. Je bespaart namelijk veel water en energie met zo’n kraan in jouw keuken. Hoe en hoeveel, dat leggen we je in deze blog uit.

Waarom is een Quooker duurzaam?

Een kokend water kraan die duurzaam is; het kan best vreemd klinken als je niet echt thuis bent in deze wereld. Toch is het echt zo, maar dit komt niet door de kraan. Nu klinkt dit misschien heel raar, maar vergelijk een kokend water kraan eens met een auto om het makkelijker te maken. Vaak zegt men dat een auto duurzaam is, maar in feite is het de motor die de auto duurzaam maakt door zo weinig mogelijk benzine te gebruiken. Dit geldt ook voor een kokend water kraan. Het onderliggende reservoir zorgt ervoor dat een kokend water kraan duurzaam is.

Een Quooker reservoir wordt gemonteerd in een kastje onder de kraan. Hij wordt aangesloten op de waterleiding. Hierdoor kan koud leidingwater in het reservoir stromen. Vervolgens begint de workout voor het reservoir. Met zijn krachtige vermogen warmt hij het koude water op tot kokend water temperatuur. Dit kost flink wat kracht voor het reservoir, maar met zijn sterke vermogen van rond de 1800W is het dagelijkse kost. Daarom duurt het gemiddeld maar tien tot twintig minuten voordat het koude water is opgewarmd.

Dan nu de reden waarom het reservoir zo duurzaam is. Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als het water na opwarming direct weer gaat afkoelen. In dit scenario zou het Quooker reservoir continu energie moeten gebruiken om het water op kokend water temperatuur te houden. Gelukkig is dit scenario geen werkelijkheid. Het reservoir is namelijk ontzettend goed geïsoleerd. Hierdoor blijft het water voor een hele lange tijd op de juiste temperatuur en hoeft het reservoir maar eens in de zoveel tijd een klein beetje energie gebruiken om de watertemperatuur op pijl te houden. Doordat het reservoir zo goed is geïsoleerd, zijn de stilstandsverliezen slechts 10W per uur. Een stilstandsverlies is het scenario waarin kokend water af zou koelen op het moment dat jij geen kokend water gebruikt.

Energieverbruik Quooker

Het energieverbruik van een Quooker reservoir bestaat uit twee verschillende onderdelen. Om te beginnen gebruikt het reservoir energie om het water in het boilervat op te warmen. Daarnaast gebruikt het reservoir energie om het water in het boilervat op temperatuur te houden. Om het allemaal wat tastbaarder te maken: een gezin van drie personen in Nederland gebruikt aan warm water in de keuken ongeveer 10 liter kokend water per dag. In dit scenario gebruikt een Quooker Combi reservoir 324 kWh om het water op te warmen en 87,5 kWh om het water op temperatuur te houden. Met een vermogen van in totaal 511 kWh is een Quooker reservoir één van de duurzaamste warmwatersystemen in de wereld.

Naast energie bespaar je ook water en tijd

De definitie van een duurzaam product is ‘een product wat niet of zo weinig mogelijk belastend is voor het milieu’. Als we alleen kijken naar het energieverbruik van een Quooker kan er worden gezegd dat een Quooker kraan duurzaam is. Maar daar blijft het niet bij. Niet alleen bespaar je namelijk energie met een Quooker systeem, maar ook water en tijd.

Hoe fijn een klassieke waterkoker ook werkt, er zijn ook zeker wat nadelen. Het grootste nadeel is een scenario wat jij vast wel kent. Je gaat een kop thee zetten, maar je weet natuurlijk nooit precies hoeveel water je in de waterkoker moet stoppen. Onder het mom van ‘liever iets te veel dan te weinig’ giet jij de waterkoker vol en kom je er aan het einde achter dat je water over hebt. Met een Quooker kokend water kraan is dit verleden tijd. Doordat je kokend water uit de kraan tapt, gebruik jij precies de juiste hoeveelheid water en bespaar je dus een hoop water. Daarnaast bespaar je ook tijd, want je kan gedag zeggen tegen de waterkoker. Bovendien hoef je ook niet meer lang de kraan open te zetten om te wachten op warm water waardoor je nog eens meer water en tijd bespaart!

Heb jij al eens aan een Quooker kraan gedacht?

In een tijd waarin de milieukwesties ons om de oren vliegen is het belangrijk dat iedereen er wat aan doet om van de wereld een schonere plek te maken. Een Quooker kokend water kraan is hier een perfect gadget voor. Je haalt namelijk niet alleen een hoop luxe en gemak in huis, maar ook help je mee om de wereld een groenere plek te maken. Desalniettemin is de wereld van kokend water kranen best een lastige. Het aanbod is enorm en de kans bestaat dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Kijk bijvoorbeeld alleen al eens naar het enorme assortiment van Quooker!

Om het allemaal wat makkelijker te maken, willen we jou een tip geven. Kokendwatergigant heeft een Kranenwijzer ontwikkeld. Na het beantwoorden van een paar simpele vragen over jouw watergebruik en thuissituatie zie jij overzichtelijk welke kokend water kraan het beste bij jou past. Perfect voor in het begin van de zoektocht naar de kraan van jouw dromen. Beginnen jouw groen vingers al te kriebelen? Ga naar de Kranenwijzer.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment