wonen

Traagschuim: van NASA naar de slaapkamer

posted by Mirthe 7 maart 2022 0 comments

Traagschuim is een materiaal dat oorspronkelijk is ontworpen om, tijdens lanceringen naar de ruimte, de druk voor astronauten te verlichten. Later bleek het ook heel geschikt te zijn om als materiaal voor matrassen te gebruiken in de gezondheidszorg. Particulier wint het aan populariteit door de vele toepassingen en gunstige effecten op het lichaam. Traagschuimmatrassen verdelen bijvoorbeeld de lichaamsdruk als je ligt, door het zachter worden van lichaamswarmte.

Vormschuim

Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd, en heeft die naam te danken aan de werking van het schuim. Als je het materiaal indrukt, blijft de afdruk er even in staan. Daarna keert het schuim heel langzaam weer terug naar z’n oorspronkelijke vorm. Traagschuim heeft daarbij de specifieke eigenschap dat het zachter wordt door lichaamswarmte, en zo kan helpen de spieren te ontspannen.

In de ruimte

In 1966 is traagschuim ontwikkeld door de NASA, toen ze een oplossing probeerden te vinden voor het enorme drukkende gevoel dat astronauten ervoeren tijdens de lancering in de ruimte. Door de snelheid waarmee ze de ruimte in geschoten werden, werden ze tegen hun zitplaats aangedrukt. Traagschuim kon de druk verlichten waardoor dit comfortabeler voelde.

Oneindig veel mogelijkheden

Waar de ontwikkelingen van NASA verder gingen zodat ze het materiaal niet meer nodig hadden, werd ondertussen ontdekt dat traagschuim veel voordelen bood in dagelijks gebruik. En de mogelijkheden zijn eindeloos. In grote oppervlakten, zoals in een hoofdkussen met traagschuim, traagschuimmatras 140×200 cm, een extra lang matras 140×210 cm, of in het klein, voor oordopjes of als binnenmateriaal bij een helm. Door het kunnen vormen van het schuim en het zachter worden bij lichaamswarmte, is het een intelligent materiaal dat met de contouren van het lichaam meebeweegt.

Gebruik in gezondheidszorg

In de gezondheidszorg, en met name in verpleeghuizen, is het gebruik van traagschuimmatrassen een uitkomst. Doorligplekken worden veroorzaakt door een druk op het lichaam bij langdurig in bed liggen. Omdat traagschuim de hierboven genoemde drukverlichtende eigenschappen heeft, is uit onderzoek gebleken dat traagschuimmatrassen goed kunnen helpen bij het voorkomen van ernstige decubitus. Zo hoeven mensen die normaal gesproken iedere twee uur anders moesten liggen, nu veel minder vaak omgedraaid te worden.

Niet meer weg te denken

Traagschuim is inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Of je nu op zoek bent naar een helm die zowel comfortabel als stevig is, of een matras dat zacht aanvoelt, spieren doet ontspannen, en tegelijkertijd de juiste ondersteuning biedt voor je lichaam.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment