Tuin

Zonnepanelen, waarom niet?

posted by Mirthe 21 maart 2016 0 comments

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en zorgen ook nog eens voor een fors lagere energierekening. Twee goede redenen om zonnepanelen aan te schaffen! Toch is niet iedereen enthousiast over zonnepanelen. Maar waarom zou je het eigenlijk níet doen? In dit blog weerleggen we vijf vooroordelen over zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn lelijk

Veel mensen zien zonnepanelen voor zich als de blauw getinte platen met een witte achtergrond en aluminium omlijsting. In de eerste periode dat zonnepanelen door particulieren op het dak werden gelegd, was dit type zonnepaneel standaard. Het is best voor te stellen dat niet iedereen dit de meest stijlvolle oplossing vindt, maar gelukkig zijn zonnepanelen er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Veel aanbieders hebben nu volledig zwarte zonnepanelen in hun assortiment, waarbij zowel de zonnecellen als de achtergrond en de lijst zwart zijn. Op daken met donkere dakpannen zijn deze zonnepanelen haast niet te zien. Zonnepanelenaanbieders zullen ook altijd een opstelling voor de zonnepanelen kiezen die er het netst uitziet en dus het minst opvalt.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Ondanks dat het rendement van zulke zonnedakpannen niet zo hoog is als dat van reguliere zonnepanelen, is dit wel de oplossing die het meest stijlvol oogt.

Zonnepanelen zijn duur

Ga je zonnepanelen kopen, dan moet je doorgaans een flink bedrag neertellen. Voor een gemiddeld zonnestroomsysteem betaal je al snel een paar duizend euro. Dat is een flink bedrag, dat niet iedereen zomaar kan besteden. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Je hoeft dan niets te investeren en het maandbedrag is doorgaans net zo hoog als je huidige voorschotbedrag voor stroom. Het voordeel hiervan is niet alleen dat je zelf groene stroom opwekt (lekker duurzaam!), maar ook dat je investeert in de toekomst. Na de huurperiode, die meestal tien jaar duurt, kun je de zonnepanelen voor een symbolisch bedrag overnemen en profiteer je nog zo’n twintig jaar van gratis stroom. Je besparing kan daarmee oplopen tot wel tienduizend euro!

Zonnepanelen worden nog beter en goedkoper, dus ik wacht nog even

Waarschijnlijk worden zonnepanelen inderdaad nog beter en goedkoper. Maar wil je daar echt op wachten? Iedere maand dat je nog geen zonnepanelen op je dak hebt liggen, maar je een fors bedrag over naar je energieleverancier. Dat geld zie je nooit meer terug! En het is ook nog maar de vraag of de eventuele prijsdaling sterker is dan het rendement dat je behaalt als je nu zonnepanelen installeert.

Zonnepanelen leveren in Nederland niet genoeg op

Zonne-energie is de energiebron die het best verdeeld is over de wereld. De plaats waar de meeste zonne-energie wordt opgewekt, levert per jaar hooguit drie keer zoveel stroom op als de minst optimale plek. Dat verschil klinkt groot, maar in tegenstelling tot fossiele brandstoffen of waterkracht in zonne-energie overal ter wereld beschikbaar.

De zon schijnt in Nederland gemiddeld 1.500 uur per jaar. Dat betekent dat de opbrengst van zonnepanelen in Nederland ongeveer 1.000 kWh per vierkante meter per jaar is. Een systeem van twaalf zonnepanelen van 315 Wattpiek wekt al genoeg stroom op om in het energieverbruik van een doorsnee driepersoonshuishouden te voorzien. Bovendien werken moderne zonnepanelen ook gewoon bij diffuus (dag)licht, dus ook als de zon wat minder hard schijnt of als het bewolkt is.

Zonnepanelen hebben een veel te korte levensduur

Moderne zonnepanelen gaan tegenwoordig tot wel dertig jaar mee. Het vermogen van zonnepanelen neemt ieder jaar wel iets af, maar de meeste aanbieders geven tegenwoordig al de garantie dat het vermogen na 25 jaar nog op 80 procent van het oorspronkelijke vermogen ligt. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de zes en acht jaar, waarna de zonnepanelen dus nog zeker twintig jaar stroom opwekken. Het enige waar dan nog rekening mee gehouden hoeft te worden is het vervangen van de omvormer (ongeveer 500 euro) rond het vijftiende jaar.

Zonnepanelen zijn gedoe

Dit vooroordeel is gemakkelijk overboord te gooien. De installatie van een compleet zonnestroomsysteem neemt meestal niet meer dan een dag in beslag. Dat is dus zo gepiept! Zonnepanelen vergen bovendien geen onderhoud, want dankzij een speciale coating spoelt het regenwater de viezigheid eenvoudig van de panelen af. Kortom: met een paar simpele stappen heb je een zonnestroomsysteem op je dak liggen waar je nog jaren profijt van hebt!

 

Kijk ook hier eens

Leave a Comment