Klussen

Rolsteiger: veilig klussen op grote hoogte

posted by Mirthe 11 november 2019 0 comments

De rolsteiger is in de wereld van ‘werken op hoogte’ een veel gezien product waar zowel particulieren als professionals mee werken. Het op -en afbouwen van steigers brengt een groot risico met zich mee: valgevaar. Het is dan ook van essentieel belang dat deze stellages voldoen aan de wet -en regelgeving die geldt. Lees dan ook snel verder als u hier meer over wilt weten.

Een rolsteiger kopen die veilig is

Een rolsteiger wordt altijd gebruikt wanneer men op hoogte werkzaamheden wil gaan verrichten. Dit kunnen natuurlijk uiteenlopende werkzaamheden betreffen: het schilderen van de gevel tot aan het legen van de dakgoot. Steigers bestaan uit allerlei losse elementen zoals opbouwframes, schoren, steigerwielen en loopvloeren. Essentieel bij de aanschaf en het gebruik is: voldoet de steiger aan de geldende EN-norm en (indien niet nieuw meer) wordt de steiger periodiek gekeurd. Daarnaast is het van belang dat u weet hoe u dit product moet opbouwen en welke regels er gelden.

  • Houdt de instructies van de fabrikant aan;
  • Gebruik alleen gecertificeerd en gekeurd steigermateriaal;
  • Plaats rolsteigers altijd op een stevige ondergrond.

Moet ik mijn rolsteiger keuren?

Het kopen van een rolsteiger is het begin, maar deze dient hierna wel periodiek onderhouden / gekeurd te worden. Volgens wet -en regelgeving geldt er een keuringsplicht van minimaal eenmaal per jaar. Echter is het in de praktijk raadzaam om iedere keer bij het op -en afbreken kritisch naar de onderdelen te kijken. Zitten er bijvoorbeeld geen scheuren/deuken in het materiaal? En zijn de lasnaden nog intact? Iedereen mag in principe een steiger keuren, mits deze persoon er maar verstand van heeft en kritisch genoeg is. Wanneer u de keuringen binnen uw eigen bedrijf belegd moet u iemand aanstellen die kritisch genoeg en onafhankelijk is. Onafhankelijk in de zin van: afgekeurd is afgekeurd zonder tegenspraak van de werkgever.  Daarnaast is het verstandig om deze keurmeester minimaal eenmaal per jaar naar een ‘opfriscursus voor keurmeesters’ te sturen. Verder moet er een goede administratie worden ingericht waarin ieder onderdeel wordt beschreven met een uniek id. Dit unieke id moet tevens zichtbaar zijn op ieder onderdeel.

Rolsteiger opbouwen: de nieuwe norm voorkomt boetes

Een rolsteiger moet uiteraard voldoen aan de NEN EN 1004, dit is een norm waarin beschreven staat waaraan steigermateriaal moet voldoen. Tevens is het als bedrijf verstandig om eens in de zoveel tijd het A-blad rolsteigers te raadplegen. Hierin staat onder meer beschreven hoe steigers opgebouwd, afgebroken en betreden moeten worden. Er gelden namelijk nieuwe regels hieromtrent, met als uitgangspunt om het valgevaar te verkleinen. In de praktijk betekent dit dat een platform niet meer betreden mag worden, zonder dat er aan beide kanten leuningen geplaatst zijn. De steiger moet voortaan binnendoor (via het platform met luik) betreden worden. Voor deze nieuwe opbouwwijze zijn is de voorloopleuning / heupleuning ontwikkeld. Voordelen van deze rolsteiger uitvoeringen:

  • Kans op foutief opbouwen wordt aanzienlijk kleiner;
  • Er is minder steigermateriaal benodigd;
  • De steiger wordt stabieler en steviger.

Rolsteiger kopen? Vraag hulp!

De aanschaf van een rolsteiger is een kostbare investering, zowel qua tijd als geld. U moet er goed over nadenken wat u precies wilt en op welke manier. Laat u daarom vooraf adviseren door een professionele partij zoals laddersenrolsteigers.nl. Er zijn namelijk verschillende manieren die naar Rome leiden, echter welke weg is voor u de juiste? Veiligheid gaat boven alles!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment